ASML Veldhoven verwacht tijdelijke dip

16 juli 2014 om 09:46
nl
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven verwacht dat de vraag naar zijn machines de komende tijd iets inzakt. Dat schrijft het bedrijf uit Veldhoven woensdag bij de presentatie van de resultaten in het tweede kwartaal.
Geschreven door

ASML boekte vorig kwartaal een omzet van 1,64 miljard euro tegen 1,4 miljard euro een jaar eerder. Het voldeed hiermee aan zijn eigen verwachtingen. De nettowinst van het bedrijf was met 399 miljoen euro zestig procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2013, terwijl de brutomarge met 45,7 procent hoger was dan verwacht.
Groei trekt weer aan in 2015Na een omzet van ruim drie miljard euro in de eerste helft van dit jaar voorziet ASML de komende maanden een vertraging in de markt. Klanten nemen hun investeringen onder de loep, gaf topman Peter Wennink in een toelichting aan. Volgens hem is het een 'kwestie van timing' en zal de groei in 2015 zeker weer aantrekken.
ASML boekte volgens Wennink afgelopen kwartaal weer goede vooruitgang bij de ontwikkeling van de nieuwe EUV-machines. Die zorgen voor meer geheugencapaciteit op kleinere chips. De productiviteit van de machines werd verdubbeld, waarmee het doel voor dit jaar binnen bereik blijft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.