Kans op hittegolf in Brabant, evenementen nemen voorzorgsmaatregelen

16 juli 2014 om 13:50
nl
Het wordt vanaf woensdag mooi zomers weer in Nederland en dus ook in Brabant. Er is dit weekend kans op een hittegolf. Dat meldt MeteoGroup.
Geschreven door

De temperatuur loopt woensdag in Brabant op tot 26 graden. Er is nog wat bewolking, maar de zon laat zich geregeld zien. Donderdag loopt de temperatuur iets op, maar het weerbeeld zal nagenoeg hetzelfde zijn als woensdag.
TropischHet kwik stijgt flink op vrijdag en zaterdag. De maximumtemperatuur komt dan boven de 30 graden uit. Mogelijk volgen zondag enkele onweersbuien, maar waarschijnlijk heeft alleen de zuidelijke helft van Brabant daar last van.
Mocht de temperatuur zondag ook rond de 30 graden uitkomen, dan is de hittegolf een feit. Het warme weer in Brabant krijgt na het weekend een vervolg. De temperaturen dalen dan weliswaar, maar met temperaturen rond de 25 graden is er nog steeds sprake van zomers weer.
Kans op smogVrijdag kan in het zuiden smog ontstaan. "Mensen die hinder ondervinden, wordt geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden", waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.     Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat is het gevolg van zon, luchtverontreiniging en weinig wind. In de namiddag en vroege avond is de ozonconcentratie het hoogst. Mensen kunnen daardoor last van hun ogen, neus en keel krijgen. Soms moeten ze hoesten of worden ze kortademig. De klachten van astma-patiënten kunnen door smog erger worden. Ernstige smog blijft de komende dagen waarschijnlijk uit.
Dominator Dit weekend worden in de provincie weer verschillende grote evenementen gehouden. Zaterdag vindt hardcorefestival Dominator plaats op het E3-strand in Eersel. Ruim 30.000 bezoekers uit de hele wereld zullen de warmte moeten trotseren. De organisaties Art of Dance en Q-dance geven op hun website aan dat er gratis water verkrijgbaar is bij de toiletten.  
"We gaan bezoekers bij binnenkomst ook informeren over welke maatregelen we hebben getroffen en benadrukken dat mensen ook vooral zelf moeten opletten", vertelt Hans Smit van Art of Dance. Ook worden op het festivalterrein extra schaduwplekken gecreëerd, is zonnebrandcrème verkrijgbaar bij de EHBO en zijn er plekken waar bezoekers kunnen zwemmen. "Daarnaast controleren we de hele dag streng de temperatuur in de tenten, zodat we maatregelen kunnen nemen als het te warm wordt."
Levenslied Den Bosch en VierdaagseDen Bosch staat het hele weekend in het teken van Levenslied Den Bosch. "We inventariseren wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot extra waterpunten", laat een woordvoerder weten. Ook geeft hij aan dat met de EHBO wordt gekeken of extra maatregelen nodig zijn. "En we bekijken of het mogelijk is voor extra schaduwplekken te zorgen. Maar dat wordt waarschijnlijk lastig vanwege de vergunningen."
Op de dag van de intocht van de Vierdaagse worden ook maatregelen genomen. Dat kondigde marsleider Johan Willemstein dinsdagmiddag aan. Op de laatste acht kilometer van het parcours worden extra watertappunten geplaatst. De bezetting van EHBO-posten op dat traject wordt ook uitgebreid.
Hittegolf mogelijk een weekVolgens MeteoGroup bestaat de kans dat de hittegolf ruim een week duurt. De hittegolf duurt voort zolang de temperatuur boven de 25 graden blijft.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.