Video

Burgemeester Ederveen: ‘Heel erg teleurgesteld in reactie minister Opstelten op drugsproblematiek'

16 juli 2014 om 15:00 • Aangepast 21 november 2020 om 23:25
nl
Burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard is ‘heel erg teleurgesteld’ in minister Ivo Opstelten. Hij gaf dinsdag aan dat er geen extra capaciteit komt om de drugsproblematiek in Brabant op te lossen. “Hij zegt dat hij vierkant achter ons staat, maar vervolgens komt hij niet over de brug.”
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens Opstelten moet beter worden samengewerkt om de problemen op te lossen. “We werken al veel samen in Brabant, maar de afgelopen periode is duidelijk geworden dat dit niet genoeg is. Burgemeesters, de hoofdofficier en de commissaris hebben hun zorgen geuit, maar de minister pakt dit niet op. Dat vind ik een ernstige zaak”, vertelt Ederveen.
In Brabant worden zo’n tien burgemeesters bedreigd. Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen waarschuwde eerder al dat het ‘ geen Italiaanse toestanden mogen worden in Brabant’. Ederveen wil niet bevestigen of hij onder de bedreigde burgemeesters valt.
'Gedwongen keuzes te maken'“Samenwerken kost nu eenmaal capaciteit”, vervolgt Ederveen zijn verhaal. “En dat kost geld. Zo simpel is het. Nu worden we gedwongen om straks keuzes te maken tussen het oplossen van inbraken en overlast of het bestrijden van drugs. Dat moet je niet willen.”

Wachten op privacy instellingen...


Zeer teleurgesteld in antwoordOok een aantal Tweede Kamerleden zijn het niet eens met de reactie van minister Opstelten. Madeleine van Toorenburg van het CDA reageert zeer teleurgesteld. "Ik ben ontevreden met dit antwoord van de minister", vertelt het Kamerlid uit Rosmalen. Het drugsprobleem in Brabant is serieus, en eigenlijk zegt de minister nu 'zak er maar in'. Dat vind ik schandalig!"
Maandag werd bekend dat drugscriminelen in Brabant langzaam de bovenwereld in hun greep krijgen. Burgemeesters worden bedreigd door onderwereldfiguren en onder- en bovenwereld raken steeds meer met elkaar verweven, blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en de NOS.
Voor meer informatie over de wereld rond drugs, voor interviews met betrokkenen zoals een dealer en voor veel beeld en geluid, kijk op omroepbrabant.nl/drugsinbrabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.