Video

Ook OM en politie melden verschuiving topcriminelen van Randstad naar Zuiden

16 juli 2014 om 16:13
nl
De netwerken van topcriminelen verschuiven hun activiteiten van de Randstad naar het zuiden van ons land. Daarom zijn liquidaties, drugshandel en witwassen in vooral Brabant en Limburg toegenomen. Gerard Bouman en Herman Bolhaar, de bazen van de landelijke politie en het Openbaar Ministerie (OM), laten dit weten.
Geschreven door

Volgens hen maken onder anderen leden van de zogeheten outlaw-motorclubs zich schuldig aan diverse criminele activiteiten. Bouman stelt echter ook dat er gemiddeld niet of nauwelijks meer criminele afrekeningen in ons land zijn.
'Samenleving ondermijnd'“De oude traditionele Hollandse netwerken hebben steeds meer bemoeienis in het zuiden van Nederland”, beaamt Bouwman. Eerder deze week klaagden onder anderen Commissaris van de Koning Wim van de Donk bij de NOS en Omroep Brabant over de nauwelijks te bestrijden criminaliteit. In een toelichting op het jaarbericht 2013 van het OM erkent Justitie dat die criminaliteit de onveiligheid vergroot en de Nederlandse samenleving ondermijnt.
Het gaat namelijk om onder meer geweld, dealen van drugs, dumpen van gevaarlijke grondstoffen voor drugs, bemoeienis van de misdaad in de horeca en bedreiging, onder anderen, van burgemeesters.
Bredere aanpakOm de georganiseerde misdaad in het zuiden en de rest van het land te kunnen bestrijden zijn OM en politie vorig jaar begonnen met een bredere aanpak. De eerste resultaten zijn positief, concludeert Bolhaar.
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft eerder als doelstelling neergelegd dat er dit jaar twee keer zoveel criminele samenwerkingsverbanden moeten worden aangepakt als in 2009. OM en politie gaven toen aan slechts 20 procent van de bekende criminele netwerken te kunnen aanpakken, onder meer door de schaarse opsporingscapaciteit.
Bolhaar houdt er rekening mee dat dit jaar, gegeven de beschikbare capaciteit, het plafond voor opsporing is bereikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.