Panorama van de kruisiging van Jezus door Tilburger Paul van Dongen was 'monnikenwerk'

AMSTERDAM - Het christendom heeft in Nederland steeds minder belang. Dat heeft de Tilburgse kunstenaar Paul van Dongen er niet van weerhouden een 4,5 meter lange tekening te maken van de kruisiging van Jezus Christus, de grootste gebeurtenis van dat christendom.
'Een geloofsbelijdenis' noemt hij het zelf maar hij voelde het ook als een kans om alles wat hij in zijn loopbaan heeft geleerd eens in één groot project toe te passen.

Ruim een jaar werkte Van Dongen aan zijn tekening. In die tijd maakte hij veel voorstudies en uiteindelijk vijf grote tekeningen waarvan weer vijf etsplaten zijn gemaakt. De eerste afdruk van die platen is vanaf zaterdag te zien bij galerie Witteveen in het centrum van Amsterdam.

Panorama
Van Dongen maakte zijn tekening bewust als een panorama. Het werkt hangt als een grote cirkel op ooghoogte in de ruimte. Wie aan komt lopen, ziet eerst de buitenkant; de toeschouwer moet even bukken en ín de cirkel gaan staan. Vervolgens is hij aan alle kanten omringd door het kunstwerk.

Veel mensen kennen Van Dongens stijl van zijn serie met 'vallende mannen', grote tekeningen van zwevende naakte mannenlijven. Elke spier, elke schaduw van het lichaam weergegeven met ontelbare, precies getrokken lijntjes.

Monnikenwerk
Diezelfde precieze stijl hanteert hij in zijn laatste project. Wie de tekening ziet, snapt meteen dat er ruim een jaar voor nodig was. Paarden, schapen, Romeinse uniformen, de kleding van al die mensen die op de kruisiging zijn afgekomen.. alles is bestudeerd en nauwkeurig weergegeven. "Monnikenwerk", zegt de kunstenaar er nu zelf over.

"Het is maar goed dat ik niet precies wist waar ik aan begonnen was", zegt Van Dongen terugkijkend op het afgelopen jaar. "Als ik er lang over nagedacht had, had ik het waarschijnlijk weer uitgesteld." Het maken van deze tekening staat al heel lang op zijn verlanglijstje maar uiteindelijk was het zijn vrouw die het laatste duwtje gaf. "'Er komt een moment dat het niet meer gaat," zei ze tegen de kunstenaar. "Als je het zo graag wilt, moet je nu beginnen"

Belijdend katholiek.
Paul van Dongen maakt vaker kunst met een religieuze inhoud. Hij is zelf een belijdend katholiek. "Deze tekening is een geloofsbelijdenis", zegt hij zelf. "Dit onderwerp kan je niet tekenen als het niets voor je betekent."

Panorama Golgotha is vanaf zaterdag te zien in Amsterdam. Het maakt deel uit van de expositie 'Mannenbroeders' met door religie kunst van Sam Drukker, Janpeter Muilwijk en Paul van Dongen.