Homokroegen verliezen terrein in Brabant; homo’s daten steeds vaker online

17 juli 2014 om 09:00
nl
Het is voor iedereen een guilty pleasure: de muziek van The Village People of ABBA. Maar in de toekomst zullen de vrolijk gestemde nummers minder vaak in de Brabantse uitgaansgebieden te horen zijn. In steeds meer Brabantse steden verdwijnen de homokroegen. De roze gemeenschap heeft geen behoefte meer aan een 'eigen' kroeg. Tegenwoordig ontmoeten ze elkaar makkelijker via populaire datingsites of datingapps zoals Grindr.
Geschreven door

In Brabant sluit de ene na de andere homokroeg. Zo ging in 2013 gaybar De Popcorn in Tilburg definitief dicht. En zélfs in the gay capital of the world, Amsterdam, zijn er steeds minder homokroegen.
Enige Bossche homokroeg ook dichtOok in Den Bosch is er sinds kort geen aparte kroeg meer voor homo's. De Kabberdoes, de laatste en misschien wel de enige homokroeg in Den Bosch, is niet meer open voor het publiek. Na elf jaar besloot uitbater Stephanie Geldof er de stekker uit te trekken.
Volgens Geldof is er steeds minder belangstelling voor. "Vroeger was de kroeg de enige plek waar homo's elkaar voor een eerste date ontmoetten", vertelt Geldof. "Tegenwoordig hebben datingsites en datingapps onze functie overgenomen en dus is een kroeg niet meer per sé nodig."
Nog steeds hoogtijdagenIn Eindhoven is de terugnemende belangstelling nauwelijks op te merken. "Hier draait de tent nog iedere week op volle toeren", vertelt uitbater Huub Sparidaans van de Pallaz aan de Stratumsedijk. Ook die andere bekende Tilburgse homokroeg, de Lollipop, doet nog steeds goede zaken.
Ook homobelangenvereniging COC Nederland herkent de trend dat er steeds minder homokroegen zijn in Nederland. "Vooral bij jonge homo's zijn homokroegen minder in trek", weet Ivar Voets te vertellen. "Zij voelen zich meer op hun gemak in de mainstream horeca."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.