Video

Koning Willem-Alexander heropent autofabriek VDL Nedcar in Born

17 juli 2014 om 07:56
nl
De autofabriek van VDL Nedcar is donderdag officieel heropend door koning Willem-Alexander. VDL, de nieuwe Eindhovense eigenaar en fabrikant van onder meer bussen en onderdelen voor auto's en machines, heeft de fabriek sinds de sluiting in 2012 grondig verbouwd en geschikt gemaakt voor de productie van Mini's, een merk van het Duitse BMW.
Geschreven door

Koning Willem-Alexander deed dat door zijn handtekening te zetten in een herdenkingsboek, in aanwezigheid van onder anderen directeur Wim van der Leegte van eigenaar VDL, Andreas Wendt van de directie van BMW en minister Henk Kamp (Economische Zaken).
Van der Leegte toonde zich donderdag bij de opening 'verheugd, opgelucht en trots', zei hij in een toespraak.
DoorstartHet had weinig gescheeld of Nederlands enige grote autofabriek had in 2012 voorgoed de deuren gesloten. Maar na bemoeienis van onder meer Maxime Verhagen, destijds minister van Economische Zaken, kwam er alsnog een doorstart.
Het bedrijf in Born sloot in november 2012. Toen rolde de laatste Mitsubishi Colt van de band.
'Droom'Vakbonden noemen de heropening 'een droom die is uitgekomen'. "Vanuit een schier uitzichtloze positie hebben de mensen in 2012 teruggevochten. Ze hebben gestaakt en in een mars voor werk zijn we met de 1500 werknemers van Born naar Den Haag getrokken om de druk op te voeren bij de regering, de Tweede Kamer en bij Mitsubishi. Alles is uit de kast gehaald", aldus FNV-bestuurder Janny Koppens.
De fabriek draait in de praktijk al weer enige tijd. Er werken zo'n 2200 mensen. VDL heeft aangegeven binnen enkele jaren meer dan 3000 krachten aan het werk te willen hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.