Expositie in Leiden toont onbekende foto's van Ed van der Elsken over Natlab Eindhoven

17 juli 2014 om 15:20
nl
Museum Boerhaave in Leiden laat vanaf 12 september foto's zien die Ed van der Elsken in de jaren tachtig maakte in het natuurkundig laboratorium van Philips in Eindhoven. De foto's zijn nog niet eerder buiten Philips vertoond. Volgens het museum geven ze een kijkje in de wereld van eigenzinnige onderzoekers die op zoek zijn naar nieuwe technieken.
Geschreven door

De bekende Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) maakte de foto's in opdracht van het NatLab. Bij het 75-jarig bestaan van het laboratorium in 1989 zijn ze gebundeld in een interne publicatie. Ruim honderd originele afdrukken uit die serie zijn nu in de tentoonstelling in Museum Boerhaave samengebracht. De expositie is vanaf 12 september tot en met 4 januari 2015 te zien.
Het natuurkundig laboratorium van Philips op Strijp-S in Eindhoven is sinds vorig jaar in gebruik als theater en filmhuis. Het huisvest onder andere Plaza Futura.
Enfant terrible van de Nederlandse fotografieEd van der Elsken, bekend als het enfant terrible van de Nederlandse fotografie, maakte in zijn carrière van ruim veertig jaar meer dan twintig fotoboeken waarin hij zijn ontmoetingen met mensen vormgaf. Hij publiceerde in de jaren vijftig zijn eerste fotoboek, nadat hij een periode in Parijs had gewoond.
Het boek, Saint Germain des Prés, betekende zijn internationale doorbraak. Daarnaast maakte hij diverse films. De laatste, Bye, gaat over de periode dat hij prostaatkanker kreeg. Hij filmde tot aan zijn dood.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.