Turkse drugsbende zaaide angst in Tilburg: justitie heeft 40 verdachten in beeld

17 juli 2014 om 15:38
Moordpogingen, afpersingen, bedreigingen, hennepkweek en xtc-handel; de lijst met criminele activiteiten waar een Turkse drugsbende in Tilburg zich schuldig aan zou hebben gemaakt, is lang. De bende voerde volgens justitie een schrikbewind en zaaide angst onder de Turkse samenleving in Tilburg. Dat blijkt allemaal uit het jaarverslag 'Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit 2013'.
Geschreven door

De politie rolde de bende vorig jaar op 1 oktober met veel machtsvertoon op.
Meneer XAcht kopstukken, onder wie de bendeleider, zijn toen opgepakt. Ze zitten allemaal nog vast. In totaal zijn inmiddels veertig verdachten in beeld. De bendeleider die in het jaarverslag 'meneer X' wordt genoemd, werd opgepakt in België na een onderzoek dat ruim een jaar duurde.
De Turkse bende was sinds enige tijd neergestreken in Tilburg om op grote schaal af te persen en angst te zaaien. De bende richtte zich niet alleen op drugs en afpersingen, maar ook op overvallen. "Zolang er maar geld te halen was", zo staat in het jaarverslag. Volgens de officier van justitie was de bende niet erg vergevingsgezind. "Wie de groep dwarsboomde, werd zonder pardon beschoten."
Man overleefde vijf kogelsHet begon allemaal met een schietpartij aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg. Een Turkse man kreeg vijf kogels in zijn lijf en overleefde het. Het slachtoffer hield zijn lippen stevig op elkaar, maar uit onderzoek bleek al snel dat het om een afrekening ging.
De Turk zou verantwoordelijk zijn voor een verloren partij drugs. Die partij was in Italië door de politie ontdekt en de zwager van de beschoten man was daarvoor opgepakt. Het onderzoeksteam wist intussen al wie het kopstuk van de bende was, maar bewijs tegen hem verzamelen, bleek lastig. In samenwerking met Turkse autoriteiten kreeg de politie dat toch voor elkaar. Zo ontdekte de politie daar een drugstransport afkomstig uit Nederland.
Rechtszaak in 2015Inmiddels is er nog meer bewijs tegen 'meneer X' en denkt justitie hem met succes te kunnen vervolgen voor drie schietpartijen, het leiden van een criminele organisatie, vuurwapenbezit en drugshandel. Naar verwachting start de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak in 2015.

Wachten op privacy instellingen...