Bossche wapenhandelaren opgepakt: invoer raketwerpers, mitrailleur en kalashnikovs voorkomen

DEN BOSCH - De politie heeft naar eigen zeggen voorkomen dat er een grote partij illegale, zware wapens naar Nederland kwam. Het ging onder meer om raketwerpers, een mitrailleur en kalashnikovs. Liefst dertien verdachten zitten vast, onder wie twee Bosschenaren.
De Dienst Regionale Recherche Oost-Brabant kwam de zware wapens op het spoor dankzij informatie die eind vorig jaar binnenkwam. Daaruit bleek dat een 42-jarige Bosschenaar het wapentuig wilde invoeren vanuit Kroatië.

In eerste instantie wilde de Bosschenaar de wapens rond de feestdagen naar Nederland halen, maar de levering werd door onbekende oorzaak vertraagd.

Zware wapens
Deze week kwam de Kroatische politie de wapens in het land op het spoor. Ze onderschepte een busje met de gevaarlijke vracht. Het ging onder andere om zes raketwerpers, een zware mitrailleur, enkele kalashnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten en munitie.

Agenten hielden de bestuurder van de bus aan. Het gaat om een 64-jarige Nederlander die in België woont. Bovendien arresteerden ze in Kroatië nog eens tien verdachten bij zes huiszoekingen.

Wapens in huis
Ongeveer op datzelfde moment greep ook de Nederlandse politie in. Dat gebeurde woensdagochtend op vier plaatsen: één plek in Hedel en drie plaatsen in Den Bosch. Bij de actie in Nederland pakte de politie de 42-jarige Bosschenaar op als hoofdverdachte. Ook hield de politie een 38-jarige Bosschenaar aan.

De mannen, volgens de politie 'gewone' Bosschenaren en dus geen moslimextremisten als in Parijs, zitten vast. In hun huizen lagen onder meer vuurwapens, handgranaten, munitie en verdovende middelen. De rechter-commissaris bepaalde vrijdagmiddag dat het voorarrest van de twee met twee weken is verlengd. Ze worden onder meer beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

En nog een Belg
Ten slotte kwam ook in België de politie deze week in actie. Ze deed op twee plaatsen huiszoekingen en hield daarbij één Belg aan als verdachte in de omvangrijke wapenhandelzaak. De Nederlandse en Belgische politie houden rekening met meer aanhoudingen.

Het is niet bekend wat de verdachten met de wapens wilden doen. "Dat weten we niet. Dat willen we horen van de verdachten zelf", zegt woordvoerder Henri van Pinxteren. Hij kan ook niets zeggen op de vraag of het om bekenden van de politie gaat. "We willen dat onderzoek eerst rustig kunnen doen voordat we een link leggen met andere zaken."