Hulpverlening nabestaanden vliegramp komt op gang: familierechercheurs en kostenvoorschot

18 juli 2014 om 16:59 • Aangepast 21 november 2020 om 23:23
nl
De nabestaanden van de slachtoffers van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines kunnen ‘op enig moment' naar Oekraïne met Malaysia Airlines. Dat zei de vicepresident van de vliegmaatschappij, Huib Gorter, vrijdag tijdens een persconferentie. Ook worden de nabestaanden in Nederland bijgestaan door familierechercheurs van de politie.
Profielfoto van
Geschreven door

Hoeveel familierechercheurs worden ingezet, is nog niet bekend. "Dat is afhankelijk van de vraag", zo meldt een woordvoerder van de politie. Een agent in Veghel geeft op Twitter te kennen zich vanaf zaterdag beschikbaar te stellen.

Het wereldwijde samenwerkingsverband van de politie, Interpol, stuurt snel een rampenidentificatieteam naar de plek waar het toestel is neergestort. Experts hopen slachtoffers te kunnen identificeren, ook al is dat geen makkelijke opgave. Met behulp van vingerafdrukken, dna-onderzoek en gegevens van tandartsen wordt geprobeerd ieder lichaam van een identiteit te voorzien.
Malaysia Airlines geeft de nabestaanden van de slachtoffers ook een voorschot van 5000 dollar om de eerste kosten te dekken. Gorter zei dat het bedrijf begrijpt dat het een dure tijd is voor de mensen die naasten zijn verloren bij de crash.
‘We willen de mensen er naartoe laten gaan’Aan boord van het vliegtuig zaten zeker 193 Nederlanders, onder wie zeker 48 Brabanders. “We willen de mensen er naar toe laten gaan. Van Kiev naar de rampplek is 500 kilometer. We zijn aan het uitzoeken wat de beste manier is om daar naar toe te reizen.'' Volgens Gorter willen nabestaanden ook graag naar de plek toe.
Het is moeilijk terrein, dus logistiek een moeilijke operatie, stelt Gorter. De luchtvaartmaatschappij stuurt een vliegtuig vanuit Kuala Lumpur met hulpverleners naar Kiev in Oekraïne. Het vliegtuig en een aantal hulpverleners zal daarna doorvliegen naar Amsterdam om de nabestaanden bij te staan.
Lees al het nieuws over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.