Brabantse cameramannen krijgen beelden van inval woonwagenkamp Zaltbommel terug van politie

21 juli 2014 om 12:42 • Aangepast 21 november 2020 om 23:21
nl
De beelden van twee camerajournalisten die in mei door de politie werden afgepakt bij een inval op een woonwagenkamp in Zaltbommel zijn recent teruggegeven. Toch komt er een rechtszaak en willen de journalisten, die onder meer voor Omroep Brabant werken, een schadevergoeding.
Profielfoto van
Geschreven door

Advocate Mira Herens van journalistenvakbond NVJ heeft dat maandag desgevraagd gezegd. De beelden werden destijds in beslag genomen omdat er volgens de rechter-commissaris werd gefilmd door de afscherming en niet werd geluisterd naar het verzoek om geen beelden te maken van de mensen, voertuigen en het werk van de politie.
Geen onderzoeksmethoden gefilmdDe twee cameralieden zeggen dat ze alleen hebben gefilmd vanaf de openbare weg. Het filmmateriaal is teruggegeven nadat de rechter-commissaris had vastgesteld dat er geen onderzoeksmethoden zijn vastgelegd, vertelde een rechtbankwoordvoerster.
Een van de twee cameramannen, Bart Meesters uit Vught, laat weten dat hij in overleg met zijn advocaat toch gerechtelijke stappen wil nemen. "Ik wil dat er excuses worden aangeboden door de politie en dat er zwart op wit wordt vastgelegd dat we onschuldig zijn", zegt Meesters tegen Omroep Brabant.
De NVJ wil laten vaststellen dat de inbeslagname onrechtmatig is geweest. Het gaat volgens de vakbond om een principiële kwestie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.