Gemeentesecretaris Koenen van Werkendam moet weg vanwege relatie met burgemeester Carla Breuer

21 juli 2014 om 17:15 • Aangepast 21 november 2020 om 23:20
nl
Gemeentesecretaris Erwin Koenen van Werkendam moet van het college zijn functie neerleggen vanwege zijn relatie met vertrekkend burgemeester Carla Breuer. Hoewel de fractievoorzitters en de wethouders van de gemeente tevreden zijn over zijn werkzaamheden, moet de secretaris per direct vertrekken.
Profielfoto van
Geschreven door

Dat heeft het college maandag laten weten. Vorige week bevestigde burgemeester Breuer dat er sprake is van een prille relatie tussen haar en de gemeentesecretaris. Haar vertrek bij de gemeente heeft daar niets mee te maken, liet ze in een verklaring weten.
'Ik heb geen keus'Koenen, die momenteel met vakantie is, is teleurgesteld over het besluit van het college. "Ik betreur het dat de relatie die tussen mij en de burgemeester is ontstaan tot zoveel commotie heeft geleid", laat de gemeentesecretaris weten in een reactie. "Ik heb geen andere keuze dan de beslissing van het college te accepteren."
Het college wil verder geen mededelingen doen over het wegsturen van Koenen en laat een duidelijke verklaring achterwege. Met name de SGP had geen goed gevoel bij de relatie. De komende tijd zal met Koenen gesproken worden over een 'passende oplossing' voor de ontstane situatie. Koenen en Breuer willen nu de tijd en ruimte nemen om een gezamenlijke toekomst te onderzoeken.

Wachten op privacy instellingen...

'Onhoudbare situatie'Volgens de Werkendamse politiek is de relatie helemaal niet pril. “Dit is niet nieuw. Er gaan al langer geruchten rond dat Koenen en Breuer een relatie hebben”, laat SGP-voorman Theo Meijboom weten aan Omroep Brabant.
“En juist dat maakt deze zaak zo gevoelig. In mijn optiek is er sprake van een onhoudbare situatie.” Ook de partijen CU en LokaalBelang vinden dat deze zaak niet bepaald de schoonheidsprijs verdient.
'Terechte beslissing'Fractievoorzitter Hennie Schermens van CU staat volledig achter het besluit om Koenen weg te sturen. “Het werd lastig om belangenverstrengeling te voorkomen”, vertelt ze. “De positie en functie van Koenen werd door de vele commotie de afgelopen weken erg gecompliceerd en moeilijk."
Aan belangenverstrengeling wil het CDA niet eens denken. “Dat is totaal niet aan de orde. De geloofwaardigheid van Koenen is zeker aangetast door dit alles, maar om gelijk zo’n verband te leggen vind ik wat ver gaan”, aldus fractievoorzitter Gerard Paans.
“Wel staat het CDA achter zijn vertrek. Verliefdheid tussen twee mensen is een prachtig iets, maar een relatie tussen een gemeentesecretaris en een burgemeester is toch wel van een hele andere orde.”
Lokale aangelegenheidDe Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil inhoudelijk niet reageren omdat het om een 'lokale aangelegenheid' gaat. "Je zou in deze zaak kunnen denken aan belangenverstrengeling, maar daar zijn we niet van op de hoogte", aldus een woordvoerder.

Jongste vrouwelijke burgemeesterBreuer (42, CDA) is sinds september 2009 burgemeester van de gemeente Werkendam. Ze volgde Henk Hellegers op en was destijds de jongste vrouwelijke burgemeester van Nederland. Daarvoor was ze zeven jaar wethouder in Nieuwegein.
De burgemeester ontkent dat haar relatie met de gemeentesecretaris de reden was voor haar sollicitatie in de Zuid-Hollandse gemeente Teylingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.