CDA trekt aan de bel over zwijnenprobleem Zuidoost-Brabant na dodelijk ongeval Heusden

21 juli 2014 om 18:18
nl
Het CDA wil dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de zwijnenproblematiek in Zuidoost-Brabant. Zaterdag kwam een 44-jarige man uit Meijel om het leven nadat zijn auto in botsing kwam met een overstekend wild zwijn in Heusden. Voor het CDA is dit aanleiding om nu eens echt werk te maken van het probleem.
Geschreven door

De partij gaat het provinciebestuur vragen om voor een oplossing te zorgen.
Al ruim twee jaar speelt het zwijnenprobleem in Zuidoost-Brabant. De zwijnen zorgen met name in het gebied rond het Leenderbos voor een gespannen relatie tussen boeren, jagers, burgers en recreatieondernemers. Zaterdag viel het eerste slachtoffer door het zwijnenprobleem.          
'Helaas reactief ingrijpen'Volgens CDA-Statenlid René Kuijken moet er uitbreiding komen van de huidige jachtmethodes. "Het volledig uitsluiten van verkeersslachtoffers door groot wild kan nooit. Het is echter ontzettend tragisch dat de oplossing voor de zwijnenproblematiek door de provincie niet tijdig en pro-actief heeft plaatsgevonden. Helaas moeten we nu reactief voor een oplossing gaan zorgen.”
Het CDA wil uitbreiding van jachtmethodes met bijvoorbeeld bewegingsjacht. Bij bewegingsjacht lopen jagers rustig en zonder honden door het schootsveld. Slechts een van hen draagt een geweer. In tegenstelling tot drijfjacht met drijvers, honden en meer jagers is bewegingsjacht onder voorwaarden toegestaan.
'Ongeluk was incident'De gemeente Asten-Heusden ziet in het ongeluk geen reden om bestaande afspraken aan te passen. “We beschouwen dit als een incident. Voor zover wij weten komt het zelden voor dat een automobilist bij een botsing met een wild zwijn om het leven komt”, aldus een woordvoerster.
“Er wordt in de regio al langer gesproken over wilde zwijnen. Mocht er nieuw overleg of aanscherping van afspraken nodig zijn, dan willen we hierover meedenken", zegt de woordvoerster van de gemeente Asten-Heusden. "Nu zien we hiervoor voor ons geen rol.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.