Twee toestellen met eerste vijftig slachtoffers vliegramp landen woensdag op Vliegbasis Eindhoven

23 juli 2014 om 03:21 • Aangepast 21 november 2020 om 23:20
nl
Op Vliegbasis Eindhoven komen woensdagmiddag twee vliegtuigen aan met slachtoffers van de vliegramp van vorige week donderdag in de Oekraïne. Premier Mark Rutte heeft dit dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag aangekondigd. Bij de ramp kwamen 193 Nederlanders om het leven, onder wie 48 mensen uit Brabant. Verwacht wordt dat vluchten woensdagmiddag om vier uur aankomen.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens een woordvoerster van het Nederlands forensisch team in Charkov brengen de twee toestellen ongeveer vijftig lichamen mee. De lijkkisten die woensdag naar Nederland gaan, worden in de ochtend vanaf Charkov in een gekoelde vrachtwagen vervoerd naar het vliegveld.
CeremonieEen Nederlands militair vliegtuig en een Australisch vliegtuig brengen de houten kisten naar vliegbasis Eindhoven. Voorafgaand aan het vertrek naar Nederland is er een ceremonie op het vliegveld.
Na aankomst van de vliegtuigen in Eindhoven worden de lichamen naar de Korporaal Van Oudenheusden-kazerne in Hilversum gebracht. De slachtoffers worden volgens Rutte 'fasegewijs' overgebracht. Zo ook de 48 omgekomen Brabanders.
Dag van nationale rouwWoensdag is een dag van nationale rouw in Nederland. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt op Eindhoven een trompetsignaal. Daarna volgt de minuut stilte.
Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid.

Wachten op privacy instellingen...

Bij de ingang van de vliegbasis, bij de witte Fokker F-27, kunnen bloemen worden gelegd.
Route via A2 en A27De politie begeleidt de transporten van de stoffelijke overschotten over de weg. De begeleiding gebeurt voor een vlotte doorgang, maar ook om de verplaatsing waardig te laten verlopen. "Om een vlotte en waardige doorgang te garanderen, worden de snelwegen A2 en A27 tijdens het passeren van de colonne afgesloten voor het overige verkeer. Enkele kilometers voor en na de colonne maakt de politie de weg vrij", liet Rijkswaterstaat dinsdagavond weten.
Zodra een slachtoffer in Hilversum is geïdentificeerd, zal de familie als eerste worden ingelicht. Dit kan snel, maar ook weken tot maanden duren, aldus de premier.
Slachtoffers vervoerd in Eindhovense doodskistenHet Eindhovense bedrijf Rouwservice Nederland levert honderd doodskisten met, zoals volgens internationale regels voorgeschreven, een zinken binnenkant. Hierin zullen de slachtoffers vanaf Charkov naar Eindhoven worden vervoerd.
Minister-president Rutte maakte dinsdag ook bekend dat de zwarte dozen van de neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines dinsdagmorgen met de trein naar Charkov mee zijn gekomen.
Identificatie van de slachtoffers Nederlandse experts hebben in Charkov een coördinatiecentrum ingericht voor de identificatie van de slachtoffers. Daarna zullen de lichamen worden overgevlogen.
Voor de luchtbrug tussen Eindhoven en Charkov zijn dinsdag twee C-130 Hercules transportvliegtuigen aangekomen. Dinsdagmiddag vertrok een Antonov van de Oekraïense luchtmacht.
Hulp uit AustraliëOok een enorme Australische Boeing C-17 is dinsdag aangekomen op de Eindhovense luchthaven om te helpen. Australië levert een vliegtuig omdat ook 37 Australiërs bij de de ramp waren.
Betaalpassen en creditcards geblokkeerdNederlandse banken hebben besloten alle betaalpassen en creditcards van de slachtoffers van de vliegramp preventief te blokkeren. Dat moet voorkomen dat de passen door rovers kunnen worden misbruikt.
Bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines verloren 298 passagiers en bemanningsleden het leven, onder wie 193 Nederlanders. In totaal kwamen 48 Brabanders om het leven.
Nederland heeft op verzoek van Oekraïne de leiding gekregen over het onderzoek naar de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines. Rutte herhaalde dinsdag dat de 'onderste steen boven moet komen'.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.