Video

De dag dat de eerste vlucht met slachtoffers MH17 aankwam in Eindhoven van moment tot moment

23 juli 2014 om 21:32 • Aangepast 21 november 2020 om 23:19
nl
Brabant staat woensdag in het teken van de slachtoffers en nabestaanden van vliegramp in Oost-Oekraïne. Zes dagen na de fatale crash van het vliegtuig zijn veertig lichamen van de omgekomen inzittenden in Eindhoven geland. Een samenvatting van de ontwikkelingen tijdens deze indrukwekkende Dag van Nationale Rouw.
Profielfoto van
Geschreven door

07.20 uur - Het Australische vrachtvliegtuig maakt zich klaar voor vertrek naar Charkov.
07.23 uur - Motoren zijn gestart. Bemanning stapt in.
07.52 uur - Australische Boeing C-17 is vertrokken vanaf Vliegbasis Eindhoven, op weg naar Oekraïne.
08.00 uur - Ook op Eindhoven Airport, het burgergedeelte van het vliegveld, is veel marechaussee op de been om alles in goede banen te leiden. Mensen vertrekken hier om met vakantie te gaan.
08.05 uur - Tientallen lijkwagens arriveren bij Vliegbasis Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...

08.49 uur - Eerste vrachtwagen met lichamen van slachtoffers is onder politiebegeleiding overgebracht naar de luchthaven van Charkov.
08.50 uur - Op de spottersplek van Eindhoven Airport worden bloemen gebracht door mensen op weg naar het werk, als blijk van medeleven.

Wachten op privacy instellingen...

09.25 uur - Hercules transportvliegtuig staat klaar op het internationale vliegveld van Charkov om ingeladen te worden. Naast het vliegtuig worden kisten op de grond gezet.

Wachten op privacy instellingen...

09.41 uur - Ceremonie voor de slachtoffers van de vliegramp begonnen. Daarna zullen de kisten in het Hercules-toestel worden getild.
10.11 uur - Oekraïense militairen, forensisch experts en vertegenwoordigers uit Nederland, Maleisië en Australië vormen een erehaag rond de kisten op het vliegveld van Charkov.

Wachten op privacy instellingen...

10.17 uur - "Vandaag begint jullie reis naar huis", begint de Nederlandse vertegenwoordiger zijn speech tijdens de ceremonie op het vliegveld van Charkov, Oekraïne. "Het is een lange reis maar we willen dat het op de juiste manier gebeurt en met waardigheid."
10.22 uur - Parkeerplaats p4 van Eindhoven Airport is afgesloten in verband met de aankomst van de slachtoffers.
10.23 uur - Veel nationale en internationale pers bij Vliegbasis Eindhoven, in afwachting van de eerste slachtoffers van de vliegramp. Er zouden vijfhonderd journalisten aanwezig zijn.

Wachten op privacy instellingen...

10.35 uur - Woordvoerder van Nederlands forensisch team meldt dat er woensdag veertig kisten met slachtoffers naar Nederland worden gevlogen. Het Nederlandse Hercules transportvliegtuig brengt 16 stoffelijke overschotten naar Eindhoven, het Australische toestel brengt nog eens 24 kisten met slachtoffers naar Nederland.
10.41 uur - Leden van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen (Gelderland) zullen de kisten uit het vliegtuig dragen in Eindhoven.
10.51 uur - Het Australische transportvliegtuig is geland in het Oekraïense Charkov, om daar de slachtoffers van de vliegramp op te halen.
10.59 uur - Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de vliegramp is vertrokken vanaf het internationale vliegveld in Charkov, op weg naar Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

11.40 uur - Twintig motoren van de Koninklijke Marechaussee zijn onder politiebegeleiding gearriveerd op Vliegbasis Eindhoven. Zij zullen de stoet vanaf Eindhoven over de A2 en de A27 begeleiden richting Hilversum. Bekijk hier videobeelden van NOS-verslaggever Martijn van der Zande.

Wachten op privacy instellingen...

11.42 uur - Volgens de NOS worden er woensdagmiddag ongeveer 1200 aanwezigen verwacht: nabestaanden, politici en hoogwaardigheidsbekleders. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte zullen aanwezig zijn.
11.50 uur - Bij de ingang van Vliegbasis Eindhoven leggen steeds meer mensen bloemen neer. De gedenkplek is bij de oude Fokker F-27 die bij de poort van de basis staat.
12.17 uur - Op het terrein van Vliegbasis Eindhoven wordt nu de ceremonie gerepeteerd.
12.31 uur - Het tweede vliegtuig met slachtoffers is ook vertrokken. Het Australische militaire vliegtuig, met aan boord 24 kisten, is rond half één (Nederlandse tijd) vertrokken vanaf het internationale vliegveld van Charkov.
13.24 uur - Rebellen schieten twee Oekraïense straaljagers neer. Dat heeft het Oekraïense leger gemeld. De toestellen zijn neergeschoten in het oosten van Oekraïne, nabij Savur Mogila. Dat is zo'n veertig kilometer van de plek waar het toestel van Malaysia Airlines met 298 inzittenden werd neergehaald.
13.39 uur - Veel rouwwagens op Vliegbasis Eindhoven. Vlaggen van twintig verschillende landen hangen halfstok.

13.52 uur - Uiterlijk vrijdag zullen alle lijkkisten met de stoffelijke overschotten van bijna tweehonderd slachtoffers zijn overgebracht naar Nederland. Die verwachting sprak de Oekraïense vicepremier Volodymyr Groysman uit.
14.30 uur - Het Australische transportvliegtuig met 24 kisten met stoffelijke overschotten bevindt zich boven Frankfurt, Duitsland.
14.33 uur - Onder de wrakstukken op de plek van de vliegramp in Oekraïne liggen nog zestien lichamen. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.
14.43 uur - De verwachte landing van de twee vliegtuigen is om tien minuten voor vier, blijkt uit een persconferentie op Vliegbasis Eindhoven.

Wachten op privacy instellingen...

15.00 uur - Na de minuut stilte om vier uur zullen de kisten met de slachtoffer door militairen uit de vliegtuigen worden gedragen en in rouwauto's worden geplaatst. Niemand zal het woord nemen, er zijn geen toespraken.
15.15 uur - Op Vliegbasis Eindhoven zijn zwarte schermen opgezet om de nabestaanden af te schermen. Veel van hen zijn al op het vliegveld aanwezig. Er worden 1200 nabestaanden op de vliegbasis verwacht.
15:26 uur - Een van de twee toestellen, de Hercules C-130, is weer op Nederlands grondgebied. Het toestel vliegt nu boven Uden. Het andere vliegtuig, een Boeing C-17, zal spoedig volgen.
15.29 uur - Op de vliegbasis hangen vlaggen van de landen waar alle slachtoffers van de ramp vandaan komen. Zeventien vlaggen hangen halfstok.

Wachten op privacy instellingen...

15.47 uur - Het eerste toestel met slachtoffers, de Hercules C-130, is zojuist geland op Vliegbasis Eindhoven.
15.50 uur - Ook het tweede toestel is geland. Veertig slachtoffers van de vliegramp zijn nu op Nederlands grondgebied.

15:55 uur - Brabantse kerken luiden een minuut lang de klokken ter nagedachtenis van de slachtoffers.
15.59 uur - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aangekomen in Eindhoven, waar ze de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven zullen bijwonen. Ook premier Mark Rutte is gearriveerd.
16.05 uur - The Last Post wordt gespeeld, gevolgd door een minuut stilte.
16.10 uur - Tientallen dragers wachten de kisten op bij de vliegtuigen op het platform. Zij zullen de veertig kisten richting de lijkwagens dragen.

Wachten op privacy instellingen...

16.15 uur - De eerste kisten worden uit de Hercules C-130 gedragen. Het toestel heeft zestien lijkkisten bij zich.
16.22 uur - De kisten worden stuk voor stuk naar de tientallen op het platform klaarstaande lijkwagens gedragen en daar heel voorzichtig in neergezet, telkens door acht militairen.

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

16.46 uur - De eerste twintig lichamen worden in een stoet weggereden. De stoet rijdt eerst langs het afgezette gebied met nabestaanden.
16:50 uur - Een tweede lichting rouwauto's rijdt het platform op, waarna het dragen van de slachtoffers richting de wagens vervolgd zal worden.
16.51 uur - Ondertussen verzamelen veel mensen zich op viaducten boven de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven, waar de rouwauto's hun weg zullen vervolgen.

Wachten op privacy instellingen...

17.14 uur - Ook een tweede stoet is van het platform gereden. De motoren rijden voorop, direct gevolgd door de rouwauto's. De laatste kisten worden uit het vliegtuig gedragen. Nog vier wagens staan op het platform.
17.31 uur - De laatste vier rouwauto's rijden van het platform. Zij zullen zich bij de andere wagens voegen, waarna de colonne van veertig wagens richting Hilversum rijdt. Daar zullen de lichamen worden geïdentificeerd.
17.39 uur - Militairen verlaten in kleine groepjes het platform. Zij krijgen een luid applaus vanachter de zwarte schermen, waar de nabestaanden van de slachtoffers zich hebben verzameld.
17.43 uur - Ook de hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, verlaten het platform. De ceremonie is op haar eind.
17:49 uur - Op de viaducten boven de A2 en A27 wordt het steeds drukker. Op het viaduct nabij het provinciehuis Den Bosch hebben zich honderden mensen verzameld.
17.50 uur - De colonne van veertig rouwauto's is vertrokken uit Eindhoven. De auto's brengen de kisten met de overschotten naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de identificatie van de lichamen plaatsvindt.

Wachten op privacy instellingen...

17.59 uur - Rijkswaterstaat roept mensen op om niet pal langs de snelweg, op de vluchtstrook te gaan staan in afwachting van de colonne rouwauto's. "Zoek een parkeerplaats of ga op een viaduct staan, maar niet direct langs de weg'', aldus een woordvoerder.
18.10 uur - Bij de fietsbrug op de A2 in Best staan alsnog enkele tientallen mensen op de vluchtstrook. Zij gooien bloemen op de passerende rouwauto's.
18.20 uur - De rouwstoet rijdt richting Vught. Ook daar zijn de viaducten op de snelweg gevuld met mensen.

Wachten op privacy instellingen...

18.40 uur - De stoet heeft Brabant verlaten.
19.44 uur - Inmiddels heeft de rouwstoet zijn eindpunt, de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, onder luid applaus bereikt. Daar zal de identificatie van de slachtoffers plaatsvinden.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.