Woensdag Dag van Nationale Rouw voor slachtoffers vliegramp MH17

22 juli 2014 om 21:32
nl
Woensdag is een Dag van Nationale Rouw in Nederland. Dan worden de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne overgevlogen. Ze komen naar verwachting rond vier uur aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vicepremier Asscher bij aanwezig. Namens de provincie zal daar Commissaris van de Koning Wim van de Donk bij aanwezig zijn.
Geschreven door

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt op Eindhoven een trompetsignaal. Daarna volgt de minuut stilte. "Iedereen kan zich hierbij aansluiten", meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Het is voor het eerst sinds 1962 dat de nationale rouw is afgekondigd, het laatst gebeurde dat na het overlijden van koningin Wilhelmina.
Volgens een woordvoerster van het Nederlands forensisch team in Charkov brengen de twee toestellen ongeveer vijftig lichamen mee. De lijkkisten die woensdag naar Nederland gaan, worden in de ochtend vanaf Charkov in een gekoelde vrachtwagen vervoerd naar het vliegveld. Een Nederlands militair vliegtuig en een Australisch vliegtuig brengen de houten kisten naar vliegbasis Eindhoven.
Vlag halfstokOp alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de Nederlandse vlag halfstok. Datzelfde gebeurt bij gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland. Inwoners mogen de vlag bij hun huis halfstok hangen. Winkels mogen in principe open blijven en evenementen mogen doorgaan.
Verder kunnen op verschillende momenten van de dag klokken worden geluid. Dit geldt met name gedurende vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen, die vermoedelijk rond vier uur in Eindhoven arriveren.
Lichamen naar HilversumBij de ramp kwamen 193 Nederlanders om het leven, onder wie 48 Brabanders. Na aankomst van het toestel in Eindhoven, worden de lichamen naar de Korporaal Van Oudenheusden-kazerne in Hilversum gebracht. Volgens Rutte worden de slachtoffers 'fasegewijs' overgebracht.
De snelwegen A2 en A27 worden woensdagmiddag gedeeltelijk afgesloten wanneer de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht van Eindhoven naar Hilversum.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.