Tilburgse kermis tijdelijk stil op nationale dag van rouw, ook andere gemeenten herdenken vliegramp

23 juli 2014 om 01:23 • Aangepast 21 november 2020 om 23:19
nl
Verschillende Brabantse gemeenten organiseren bijeenkomsten op de nationale dag van rouw. De Tilburgse kermis wordt tijdelijk stilgelegd, in Den Bosch is een gezamenlijke ceremonie, op de Grote Markt in Breda is een herdenking en in Helmond wordt een stille tocht georganiseerd.
Profielfoto van
Geschreven door

De Tilburgse kermis staat woensdag stil bij de slachtoffers van de vliegramp. Van tien voor vier tot vijf over vier 's middags staan alle attracties uit en is geen muziek te horen. Daarna gaat de kermis verder met gedempt geluid tot halfzes.
DoodsklokkenVerder zullen in heel Tilburg tussen vijf voor vier en vier uur klokken luiden. Bij het luiden van de klokken kunnen belangstellenden samenkomen voor de Heuvelsekerk in het centrum van de stad. Na het luiden van de klokken wordt een moment stilte in acht genomen. In de kerk kan het condoleanceregister worden getekend, net als in de stadswinkel.

Naast de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is woensdag om halfvier een gezamenlijke ceremonie op de nationale dag van rouw. Vijf minuten voor de landing van twee militaire toestellen in Eindhoven, die om vier uur worden verwacht, klinken de zogeheten doodsklokken van de kathedraal. Vervolgens wordt om vier uur één minuut stilte in acht genomen. De horeca aan de Parade in Den Bosch heeft volledige medewerking toegezegd.
Luiden van klokkenOp de Grote Markt in Breda wordt om kwart voor vier een herdenking gehouden. Iedereen kan zich hierbij aansluiten, meldt de gemeente. Burgemeester Peter van der Velden is bij de herdenking aanwezig. Om vier uur wordt ook hier een minuut stilte gehouden. Vijf minuten voor aankomst van de militaire vliegtuigen worden de klokken van de Grote Kerk geluid, net als bij andere kerken in Breda.
In Helmond wordt woensdagavond om halfacht een stille tocht georganiseerd. De organisatie vraagt aan deelnemers zich te kleden in het wit en om witte ballonnen mee te nemen, die gezamenlijk los worden gelaten ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De tocht wordt ondersteund vanuit de gemeente.
"Woensdagmorgen praten we met de gemeente Helmond om de route vast te stellen", vertelt de initiatiefneemster dinsdagavond.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.