Internationaal onderzoek vliegramp Oekraïne begonnen, Oekraïense straaljagers neergeschoten

23 juli 2014 om 15:12
nl
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is woensdag officieel begonnen aan het onderzoek naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne. Dat zegt voorzitter Tjibbe Joustra. Ondertussen meldt het Oekraïense leger dat pro-Russische rebellen woensdag twee Oekraïense straaljagers hebben neergeschoten.
Geschreven door

De onderzoekers kunnen pas naar de plek waar het Maleisische vliegtuig neerstortte als hun veiligheid wordt gegarandeerd. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft nu formeel de leiding over het internationale onderzoek naar de vliegtuigcrash waarbij ondermeer 48 Brabanders om het leven kwamen.
Het onderzoeksteam is wel begonnen met het verzamelen en analyseren van onder meer satellietbeelden, radarbeelden, foto's en informatie van de luchtverkeersleiding. Ook worden de zwarte dozen nu uitgelezen in Groot-Brittannië. Het onderzoek van de zwarte dozen gaat zeker enkele weken duren.
'Behoorlijk onprofessioneel'Hoewel onderzoekmateriaal en sporen beschadigd zijn geraakt of verdwenen, verwacht de OVV later toch voldoende relevante informatie te kunnen verzamelen vanaf de rampplek.
Australië bekijkt mogelijkheden om de rampplek te beveiligen. Volgens premier Abbott is het verzamelen van de stoffelijke resten tot nog toe 'behoorlijk onprofessioneel' gegaan.
Opnieuw vliegtuigen Oekraïne neergehaald Pro-Russische rebellen hebben twee Oekraïense straaljagers neergeschoten. Dat heeft het Oekraïense leger woensdagmiddag gemeld.
De toestellen zijn neergeschoten in het oosten van Oekraïne. Daar werd vorige week het vliegtuig van Malaysia Airlines neergeschoten met 298 mensen aan boord onder wie 193 Nederlanders.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.