Video

Slachtoffers MH17 zijn thuis: Indrukwekkende ceremonie Vliegbasis Eindhoven op haar eind

23 juli 2014 om 20:05 • Aangepast 24 april 2020 om 15:31
nl
De twee militaire vliegtuigen met de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn woensdagmiddag rond kwart voor vier op Vliegbasis Eindhoven aangekomen. Daarna volgde een indrukwekkende minuut stilte. Rond kwart voor zes reden de rouwauto’s in een lange colonne richting Hilversum.
Geschreven door

Om kwart voor vier kwam de Nederlandse C130 Hercules als eerste aan, met in zijn kielzog de Australische Boeing C-17 Globemaster. De Boeing is beschikbaar gesteld door Australië. Dat land levert een vliegtuig omdat ook 37 Australiërs bij de de ramp om het leven kwamen.
Het Nederlandse vliegtuig had zestien kisten aan boord. De Australische Boeing vervoerde 26 kisten vanuit Charkov. Bij de vliegramp kwamen 48 Brabanders om het leven. De vele honderden aanwezigen op Vliegbasis Eindhoven waren muisstil.[Tweet:body:https://twitter.com/RositaSP/status/491958117249581056]
De koning en de koningin, premier Rutte en bekende ministers en ambassadeurs uit het buitenland woonden de officiële plechtigheid bij. Uit Maleisië waren de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Transport aanwezig.
Daarnaast waren er ongeveer 1200 nabestaanden op de vliegbasis aanwezig. Zij werden door bewakers zoveel mogelijk afgeschermd van de pers. Er waren naar verluidt vijfhonderd journalisten aanwezig.[Tweet:body:https://twitter.com/oubelkas/statuses/491951485757173761]
Even na vier uur, vlak nadat de twee vliegtuigen waren geland, werd met het bekende trompetsignaal 'Last Post' de minuut stilte aangekondigd. De Brabantse trompetdocent Hans Bloemen gaf het bekende signaal.
Met respect en uiterst voorzichtigheidNa het trompetsignaal werden de eerste houten kisten naar de zwarte rouwauto's gebracht. Eén voor één droegen acht militairen de kisten uit de vliegtuigen. Dat gebeurde met respect en uiterst voorzichtig.
Een zichtbaar aangeslagen Koning Willem-Alexander hield de hand van zijn vrouw Maxima stevig vast toen de kisten uit de vliegtuigen werden gedragen.[Tweet:body:https://twitter.com/PeterAnshof/status/491952505795145728]
In een lange colonneDe eerste twintig rouwauto’s reden rond kwart voor vijf weg van het platform. De wagens reden richting een hangar waar deze op de twintig andere auto’s wachtten. Hierna vertrokken er nog eens zestien, waarna er vier op het platform overbleven.
Er bleven vier wagens over zodat toeschouwers konden applaudisseren terwijl deze wegreden. Rond halfzes reden de veertig rouwauto’s onder begeleiding van politiemotoren gezamenlijk weg.
Omroep Brabant hield alle gebeurtenissen van minuut tot minuut bij.
Duizenden mensenIn een lange colonne reden de rouwauto's, onder begeleiding van de marechaussee, naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar de lichamen geïdentificeerd zullen worden.
Buiten de vliegbasis stonden duizenden mensen aan beide kanten van de weg om hun respect te tonen aan de slachtoffers die in de colonne voorbijkwamen.[Tweet:body:https://twitter.com/chris_timmers/status/491954041485008897]
Zes dagen geledenBij de fatale crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne afgelopen donderdag kwamen in totaal 193 Nederlanders om het leven, waarvan er 48 de Brabantse identiteit hadden. Onder de wrakstukken op de plek van de vliegramp in Oekraïne liggen nog zestien lichamen, meldt het Russische persbureau Itar-Tass.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.[YouTube:body:http://youtu.be/7riD2Bp0ZCw][YouTube:body:http://youtu.be/5yZDF3k3uv4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.