Video

‘Bitterzoete thuiskomst' tot 'waardig afscheid’, internationale pers lovend over ceremonie Eindhoven

23 juli 2014 om 21:00 • Aangepast 21 november 2020 om 23:18
nl
Van een 'prachtige, plechtige ceremonie' tot een 'mooie, bitterzoete thuiskomst'. De internationale pers komt superlatieven tekort om de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven woensdagmiddag te omschrijven.
Profielfoto van
Geschreven door

Net als Omroep Brabant deden grote media als CNN, BBC World en Euronews live verslag van de aankomst van de twee vliegtuigen. Daarin zaten de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne afgelopen donderdag.
CNN sprak van een 'onwijs moeilijke dag' voor Nederland. "Ze hebben een diep en sterk samenhorigheidsgevoel", vertelde een verslaggever ter plekke. Bij de ceremonie werd een minuut stilte gehouden en werden de kisten respectvol en voorzichtig naar de rouwauto's gebracht.

Wachten op privacy instellingen...

'Enorm geraakt'Twee vliegtuigen brachten woensdagmiddag de eerste veertig slachtoffers naar Vliegbasis Eindhoven. "Een bitterzoete thuiskomst", meldt CNN. Bij Euronews zeggen ze 'enorm geraakt te zijn' door de manier waarop ons land de slachtoffers herdenkt en de ceremonie aanpakt.
"Eén land staat stil", kopt het Duitse Süddeutsche. De collega's bij Bild betrekken de koningin bij de herdenking: "Maxima rouwt om de doden", met daarbij een foto waarop de koningin huilt bijgevoegd.
'Ware klasse en waardigheid'Ook bekende gezichten bij CNN uitten hun respect. "God zegene Nederland voor hoe deze mensen worden ontvangen op het eerste deel van hun weg naar huis'', liet Anderson Cooper weten.
CNN-chef Mallory Simon vult aan: "Ongelooflijk eerbetoon van de Nederlanders en hoe ze deze slachtoffers eren. Mensen staan staan opgesteld langs de snelweg en huilen. Ware klasse en waardigheid."
Volgens de pers maakte de Nederlandse overheid 'de juiste keuze' om de ceremonie op de Dag van Nationale Rouw zo stil en zo plechtig mogelijk te houden. Er werden geen speeches of toespraken gehouden. "De slachtoffers worden na dagen eindelijk met respect en eerbied behandeld", stelt BBC World.

Wachten op privacy instellingen...

'Onvoorstelbare proporties'Ook Australië, dat een vliegtuig ter beschikking stelde, is blij met de ceremonie. "Het was bedoeld om de slachtoffers waardigheid en respect te geven wat zij verdienen na een tragedie van onvoorstelbare proporties", liet de overheid weten.
Bij de vliegramp kwamen 48 Brabanders om het leven. De vele honderden aanwezigen op Vliegbasis Eindhoven waren muisstil.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.