Video

Stille tocht Helmond voor slachtoffers vliegramp Oekraïne, duizend mensen lopen in het wit mee

23 juli 2014 om 21:52 • Aangepast 21 november 2020 om 23:18
nl
Gehuld in witte kleding liepen meer dan duizend inwoners een stille tocht door de wijken van Helmond. Bij het gemeentehuis begonnen vele mensen rond halfacht in alle stilte met lopen om de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne met de MH17 te herdenken. Helmonder Jennifer van der Leij kwam om bij de fatale crash.
Profielfoto van
Geschreven door

Ook veel kinderen liepen mee in de stille tocht. De één hand in hand met een ouder, de ander met een wit ballonnetje strak in de handen. De meeste van de vele honderden lopers ondertekenden vooraf de condoleanceregister.
Helmondse slachtoffersTijdens de bijeenkomst werd ook stilgestaan bij Rowen Bats uit Zutphen, de zoon van Jennifer van der Leij. Hij zat naast haar in het vliegtuig. Ook werd Joop de Roo uit Bali herdacht, hij woonde een groot gedeelte van zijn leven in Helmond.
Burgemeester Elly Blanksma liep zichtbaar aangeslagen voorop, met om haar heen de nabestaanden van de slachtoffers. " De ramp heeft een enorme indruk gemaakt op Helmond", vertelde ze in een speech voorafgaand de tocht. "We leven enorm mee met de nabestaanden en willen met deze tocht onze steun betuigen."

Wachten op privacy instellingen...

Witte bloemenDe organisatie achter de stille tocht, die dinsdag pas de knoop doorhakte, riep vooraf op om witte tinten in hun kleding te dragen. Bij de Stadswinkel op het Frans Joseph van Thielpark legden mensen massaal witte bloemen neer. De tocht heeft ongeveer een uur geduurd.
Via een oproep op Facebook kwam het idee voor een stille tocht op gang. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de tocht op zaterdag gehouden zou worden, maar toen premier Mark Rutte dinsdag een Dag van Nationale Rouw op woensdag afkondigde, werd de tocht verplaatst.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.