Zoon van omgekomen passagier Joop de Roo uit Helmond: 'Hij zat per toeval op rampvlucht MH17'

24 juli 2014 om 12:13
nl
Familieleden van de omgekomen Joop de Roo (72) uit Helmond leven nog altijd in onzekerheid. Een week geleden kregen ze het bericht dat hun vader een van de 298 slachtoffers is van de vliegramp met Malaysia Airlines vlucht 17. Terwijl de eerste lichamen in Nederland zijn aangekomen, is nog onzeker of het lichaam van Joop ooit op vliegbasis Eindhoven zal landen.
Geschreven door

Joop woonde al jaren op het Indonesische eiland Bali. Een paar keer per jaar reisde hij af naar Helmond, de stad waar hij tientallen jaren heeft gewoond. Hij had tot op de dag van zijn rampvlucht zelfs een Nederlands paspoort bij de gemeente Helmond.
Per toeval op MH17 gezetZijn terugvlucht heeft Joop geboekt bij Malaysia Airlines. Eigenlijk zou hij pas rond 20 juli terugvliegen naar Indonesië. "Maar Malaysia Airlines belde dat er op de vlucht van 17 juli nog een plaatsje vrij was", zegt zoon Paul. Een vlucht die zijn bestemming nooit zou bereiken.
Op donderdag 17 juli, de dag van de ramp, zwaait Paul zijn vader uit op Schiphol. Het zal de laatste keer zijn dat ze elkaar zien. Paul werkt voor een reisbureau op de luchthaven en krijgt twee uur na vertrek van MH17 een verontrustende melding over een neergestort toestel van Malaysia Airlines.
'Het toestel van papa'"Dan hoor je de vlucht van Amsterdam. En er gaat maar één vlucht doordeweeks vanaf Amsterdam. Toen wist ik gelijk: dat is het toestel waar papa in zit. Wat er dan gebeurt: tja, dat kun je niet beschrijven. Dan voel je echt dat de grond onder je voeten vandaan wordt getrokken."
Terwijl de hele wereld bezig is met de schuldvraag, moeten nabestaanden lijdzaam toezien hoe er tussen lichamen en brokstukken wordt geplunderd en gevochten. "Ik heb altijd gedacht: als er een ramp gebeurt, dan is er een staakt-het-vuren. Dan is de wereld solidair en kan er hulp geboden worden. Dat heeft nu heel lang moeten duren. Dat is voor nabestaanden echt wel heftig."
Passagiers hebben weinig van aanslag gemerktDe kans dat het lichaam van Joop de Roo in zijn geheel naar Nederland komt, is heel klein. "Mijn vader zat boven de vleugel waar de raket naar binnen is gekomen. We kunnen hem niet meer zien. Dat is één ding dat zeker is. Ik hoop gewoon dat de mensen niet hebben gevoeld wat ze overkomen is. Het is daarboven min 50 graden, dus ze hebben er weinig van gemerkt, gelukkig."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.