'Hartverscheurend' en 'Verenigd in verdriet’, dagbladen trots op ceremonie Vliegbasis Eindhoven

24 juli 2014 om 08:32 • Aangepast 24 april 2020 om 15:32
nl
"Rouwdag geeft doden waardigheid terug", "Verenigd in verdriet", "Samen". Wie donderdag de kranten openslaat, leest in chocoladeletters gerechtvaardigde teksten en komt de ene na de andere hartverscheurende foto tegen. Eindelijk, na zes dagen wachten is er het verdiende respect voor de slachtoffers van de rampvlucht met de MH17.
Geschreven door

Dat is de teneur in de dagbladen donderdag. "Een waardig eerbetoon", kopt het Brabants Dagblad. "Na een minuut ijzingwekkende stilte reed de lange rouwstoet naar Hilversum. De dag van nationale rouw liep zo uit op een waardig eerbetoon."
Op de voorpagina van het Eindhovens Dagblad het trieste beeld van acht militairen die voorzichtig en eervol de eerste kist naar de rouwauto brengen. "Waardig en hartverscheurend", kopt de regionale krant. "Het is warm, hartelijk, er klinken tranen in, dank, en opluchting. Eindelijk een einde aan de ondraaglijke dag."
LEES OOK: 'Bitterzoete thuiskomst' tot 'waardig afscheid', internationale pers lovend over ceremonie Eindhoven
'Slachtoffers waardig onthaald'Dagblad BN DeStem heeft geen woorden nodig om de ceremonie te omschrijven en komt met een paginagrote foto van de colonne van veertig rouwauto's. "We laten ze niet alleen staan", is de eerste kop die je tegenkomt als je de krant openslaat. In de Gelderlander luidt de kop: "Slachtoffers waardig onthaald".
Ook de landelijke kranten prijzen de ceremonie die de overheid woensdag hield op de Vliegbasis Eindhoven. 'Rouwdag geeft doden waardigheid terug', kopt de Volkskrant. "Zwarte plastic lijkzakken hebben plaatsgemaakt voor nette houten kisten. Het land heeft gerouwd, op een manier die past bij onze samenleving.'' [YouTube:body:http://youtu.be/7zsoEvfl1T4]
'Eindelijk respect'Op de volledige voorpagina van het AD een hartverscheurend beeld van de veertig rouwauto's met als kop 'Samen'. "Eindelijk een respectvol eerbetoon'', meent de krant. "Het contrast kan nauwelijks groter zijn met de beelden van het rampgebied. Lagen de slachtoffers daar nog liefdeloos in het gras, hier dragen de militairen de houten kisten behoedzaam naar de rouwwagens.''
In De Telegraaf veel foto's van het intense medeleven. "Verenigd in verdriet", valt er te lezen. De stilte gaat volgens de krant 'door merg en been'. Ook Het Financieele Dagblad benadrukt de waardigheid van de dag van rouw. [YouTube:body:http://youtu.be/5It27oHymUg]
Ware toedracht achterhalen"Na het gesol met de lichamen in het rampgebied zien zij hoe hun dierbaren met veel respect vanuit de transportvliegtuigen in Eindhoven worden overgebracht naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.'' De krant kijkt ook al vooruit, naar de volgende prioriteit: de ware toedracht achterhalen.
Bij de fatale crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne afgelopen donderdag kwamen in totaal 193 Nederlanders om het leven, waarvan er 48 de Brabantse identiteit hadden.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.