Snelwegen A2 en A27 weer deels afgesloten, opnieuw minuut stilte als slachtoffers MH17 aankomen

24 juli 2014 om 10:24 • Aangepast 21 november 2020 om 23:18
nl
De snelwegen A2 en A27 worden donderdagmiddag opnieuw gedeeltelijk afgesloten als de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van Vliegbasis Eindhoven naar Hilversum worden gebracht. Ook luidt trompetsignaal The Last Post de minuut stilte weer in op het platform waar de twee militaire transportvliegtuigen rond vier uur aankomen. Een Nederlands militair transporttoestel is rond elf uur vertrokken vanuit Charkov naar Eindhoven.
Profielfoto van
Geschreven door

De VerkeersInformatieDienst waarschuwde woensdag de automobilisten om niet stil te gaan staan langs de snelweg op de vluchtstrook om slachtoffers de laatste eer te bewijzen. Dat leverde woensdag volgens Rijkswaterstaat soms 'onveilige situaties' op, doordat mensen met hun auto's op de rijbaan stopten en snelwegen overstaken. Rijkswaterstaat wil dat donderdag vermijden.
Wie stil wil staan voor de slachtoffers, wordt geadviseerd om een parkeerplaats op te zoeken. Dat gebeurde woensdag massaal, zoals op een parkeerplaats op de A58 bij Best. "Ik kan net zo goed een half uurtje hier stilstaan. Dat vind ik wel zo respectvol", liet een automobilist aan een Omroep Brabant-verslaggever weten.

Wachten op privacy instellingen...

'Vandaag is het anders'Met 74 lijkkisten aan boord wordt het donderdag een stuk drukker verwacht op de snelwegen. Rijkswaterstaat denkt dat het verkeer zich anders gaat gedragen. "Gisteren was een speciale dag, vandaag is toch anders", vertelt Diederik Fleure van Rijkswaterstaat aan NOS.
Na aankomst van de Nederlandse en Australische transportvliegtuigen worden de lichamen van de omgekomen passagiers naar de Korporaal Van Oudenheusden-kazerne in Hilversum gebracht. Daar zullen de lichamen geïdentificeerd worden.

Wachten op privacy instellingen...

Onder begeleiding van marechausseeVerwacht wordt dat, net zoals woensdag, de colonne aan het einde van de middag het vliegveld verlaat. De voertuigen rijden vervolgens, onder begeleiding van de marechaussee, over de A2 via Den Bosch naar Utrecht. Bij knooppunt Everdingen gaan ze de A27 op naar Hilversum.
Ook het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt gedurende de ceremonie weer volledig stil. Vanaf kwart voor vier uur tot halfzeven vertrekken en landen er geen civiele vliegtuigen. Daarmee ligt het vliegverkeer drie kwartier langer stil dan woensdag. Luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf of zij vluchten vervroegen, vertragen of naar een ander vliegveld laten uitwijken.
Vliegen na sluitingstijd ligt gevoelig in de buurt van Eindhoven Airport. Volgens Belangenvereniging Omwonenden Welschap (BOW) is de situatie dermate uitzonderlijk dat er volledig begrip is. "Het is al erg genoeg'', aldus voorzitter Klaas Kopinga. Het vliegveld heeft nog geen signalen gehad van luchtvaartmaatschappijen of vakantiegangers die geen begrip hebben.
Indrukwekkende rouwcolonneWoensdagochtend vertrokken voor het eerst twee vliegtuigen uit Charkov met in totaal veertig kisten naar Vliegbasis Eindhoven. In een indrukwekkende rouwcolonne werden de lichamen naar Hilversum gebracht, waar de stoffelijke overschotten worden geïdentificeerd.
De tweede rit van rouwauto's met slachtoffers van de vliegtuigcrash wordt niet integraal op tv uitgezonden. Wel zijn er cameraploegen op de route tussen Eindhoven en de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.