Video

Poolse kinderen na 25 jaar voor de laatste keer op vakantie in Nuenen

24 juli 2014 om 17:07
nl
Vijfentwintig jaar lang was Nuenen dé vakantieplaats voor Poolse kinderen uit de omgeving van het plaatsje Pilchowice. Polen was in die begintijd een straatarm land en in Nuenen kregen de kinderen bij gastgezinnen wat hun ouders thuis hen niet konden geven: een paar weken onbezorgd vakantieplezier. Maar de tijden zijn veranderd. En dus houdt de Stichting Poolse Kinderen in Nuenen die het al die jaren organiseerde ermee op.
Geschreven door

Deze week is de laatste lichting Poolse kinderen op vakantie in Nuenen. "Het wordt steeds moeilijker om gastgezinnen te vinden," zegt voorzitter Stefan Nagelkerke van de stichting. "Veel ouders werken allebei en besteden de drie weken zomervakantie liever met hun eigen kinderen."
Economische vooruitgang in PolenNagelkerke vermoedt dat de motivatie voor gastgezinnen bovendien is afgenomen nu het economisch beter gaat in Polen. "Dat speelt in de publieke opinie zeker mee."
Rosvita Kryvalska is vaste begeleider voor de Poolse kinderen. "De families van deze kinderen kunnen een reis inmiddels wel betalen, maar er zijn veel sociale problemen. Gebroken gezinnen bijvoorbeeld."
'Jammer'Ze vindt het jammer dat de stichting ophoudt met de vakantieweken in Nuenen. "Het was voor mij ook vakantie, ik zal volgend jaar iets anders moeten zoeken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.