Medewerkers Defensie ook emotioneel door repatriëring slachtoffers rampvlucht MH17

24 juli 2014 om 17:33 • Aangepast 24 april 2020 om 15:33
nl
Met veel respect, eerbied en waardigheid zijn woensdag de eerste veertig slachtoffers van rampvlucht MH17 thuisgebracht op vliegbasis Eindhoven. Een zeer indrukwekkend tafereel. Voor iedereen in Nederland, maar ook zeker voor de medewerkers van Defensie die de repatriëring mogelijk maken.
Geschreven door

Voor Defensie is het gebruikelijk dat zij op korte termijn grote operaties op touw moeten zetten, maar een operatie zoals die van woensdag en de komende dagen is ook voor de medewerkers van Defensie een emotionele gebeurtenis.
Grote waarderingJohan van Soest, commandant van Vliegbasis Eindhoven, spreekt grote waardering uit voor zijn collega's. "De mooiste waardering die we konden krijgen was het applaus van de nabestaanden, dat was heel indrukwekkend."
Dinsdagmiddag om een uur 's middags werd Defensie geïnformeerd over de terugkeer van de slachtoffers en de organisatie van een Dag van Nationale Rouw. "Daarop zijn we snel gaan schakelen en hebben we direct een team samengesteld", vertelt Van Soest. "Diezelfde avond hadden we de draaiboeken klaar en de volgende ochtend konden we de ceremonie oefenen."
Nog meer lichamenDe komende dagen zullen er nog meer lichamen naar de Vliegbasis in Eindhoven worden gebracht. "Dat zal met net zoveel ceremonieel gebeuren als woensdag", licht Van Soest toe. Donderdagmiddag komen er 74 slachtoffers terug, vrijdag ook. "Daarna is het nog even onbekend, maar ik sluit niet uit dat we hier zaterdag ook weer staan."
Op de rampplek liggen nog steeds veel stoffelijke resten tussen het puin. Ook die moeten uiteraard geborgen worden en later geïdentificeerd worden. "Wij doen ons uiterste best om ieder stoffelijk overschot met net zoveel respect en ceremonieel terug naar Nederland te halen, zelfs als dat pas over een paar dagen is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.