Werkstraf voor doodrijden Belgische meisjes, nabestaanden woedend: 'Boosheid houdt me overeind'

GILZE - Bas H. uit Gilze die twee tienermeisjes uit het Belgische Ravels doodreed in het dorpje Weelde-Station, net over de grens bij Baarle-Nassau, heeft in hoger beroep een rijverbod van drie jaar en een werkstraf van 150 uur gekregen. Nabestaanden zijn woedend over de lage straf. Yvonne de Jagher, moeder van de overleden Joyce Baelemans, is er duidelijk over: "In mijn ogen keuren ze het goed dat iemand mensen doodrijdt en doorrijdt."
De politierechter legde Bas H. vorig jaar een celstraf van negen maanden en een rijverbod op. H. ging in beroep en de rechter zette de straf om in een werkstraf.

Het fatale ongeluk gebeurde in de nacht van 2 op 3 december 2011. Bas H. reed in zijn bestelwagen de twee meisjes aan die op een scooter zaten.

Een gezonde vrolijke meid
Dorien Vansprengel (19) en Joyce Baelemans (16) overleden ter plekke. Na het ongeval reed H. uit Gilze door. In de rechtszaak verklaarde hij dat hij wel iets gevoeld had, maar niet wist dat het om twee meisjes ging. Hij was nog uitgestapt om te kijken, maar had de slachtoffers niet zien liggen.

Volgens de rechter had Dorien, de bestuurster van de scooter, de bestelwagen voorrang moeten verlenen. Daarnaast zijn er geen aanwijzingen dat H. onder invloed was. Ook is er bij de strafmaat rekening mee gehouden dat H. geen strafblad heeft. Wel vond de rechter het vluchtmisdrijf bewezen. Als hij de werkstraf niet uitvoert, moet H. alsnog een celstraf uitzitten van een jaar.

Volgens de moeder van Joyce was haar dochter een 'gezonde vrolijke meid'. "Ze hield heel veel van muziek en vriendinnen. Ze wilde nog studeren. Dorien was haar hartsvriendin. Die twee deden alles samen." Joyce heeft nog steeds een eigen YouTube-kanaal waar allerlei door haar gezongen en gespeelde liedjes van bekende artiesten te bekijken zijn.

'Opvang was geweldig, het proces was bullshit'
De ochtend van 3 december staat Yvonne nog helder voor de geest. "De politie stond ineens aan de deur. Ze kwamen binnen en vroegen of ik een dochter heb die Joyce heet. Het was verschrikkelijk. De opvang daarna was echt geweldig. Maar het hele proces bij de rechter was bullshit."

Voor de veroordeelde heeft De Jagher weinig begrip. "In de rechtbank heb ik hem een kwartier lang de huid vol gescholden, maar het boeide hem niet. Het deed hem niks. Dat maakt het allemaal veel erger."

'Het leven is oneerlijk'
De Jagher is stomverbaasd dat de Belgische rechter zo'n lage straf heeft opgelegd aan de Nederlander. 'Eindelijk zouden we dan rust mogen krijgen om het overlijden van onze dochters te kunnen verwerken, in hoeverre dat mogelijk is, maar door de uitspraak van de rechter blijven wij met verslagenheid achter. Wat is het leven toch oneerlijk', zo schrijft ze op een speciaal opgerichte Facebookpagina.

'Gerechtelijke dwalingen of laffe rechters' heet de protestpagina die in een dag tijd al zevenhonderd keer is geliket. De nabestaanden hopen dat de Facebookpagina zoveel mogelijk steun krijgt, zodat er via een petitie of andere actie aandacht gevraagd kan worden voor de in hun ogen veel te lage straf.

'Mijn boosheid is het enige dat ik nog heb'
"Hier in de buurt is een man onlangs tegen een boom gereden", zegt De Jagher. "Hij kreeg een hogere werkstraf dan Bas H. Je gaat vergelijken en dan denk je al heel snel dat het niet klopt. Ik ben heel erg boos. Dat is het enige dat ik nu heb en dat houdt me nog overeind."