Video

Nanne Meulendijks verwerkt vliegramp MH17 in 21e eeuwse Werken van Barmhartigheid in Zundert

24 juli 2014 om 21:13
nl
Nanne Meulendijks uit Teteringen is een bekende illustratrice bij een aantal landelijke dagbladen. De afgelopen maand trok ze zich terug in een atelier in Zundert om te werken aan een plan waar ze al vijf jaar over dacht: een serie schilderijen gebaseerd op de traditionele Werken van Barmhartigheid. Al geeft Nanne ze allemaal wel een duister kantje.
Geschreven door

Reageren op de actualiteit is ze als illustratrice gewend. Ze doet het ook, bescheiden, in deze werken. Naar aanleiding van het boven de Oekraïne neergeschoten vliegtuig, verwerkte ze nog een klein vliegtuig in één van haar schilderijen.
BijbelDe Werken van Barmhartigheid is een rijtje uit het Nieuwe Testament van de bijbel. De hongerigen voeden, de doden begraven, de zieken verzorgen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen... Eigenlijk is het een korte blauwdruk voor een beter wereld.
Maar het zijn idealen en niet de werkelijkheid en zo schilderde Nanne ze ook. Op het schilderij 'De Naakten Kleden' is een Aziatische sweatshop te zien waar mensen voor een hongerloontje goedkope kleding in elkaar naaien.
Bejaarde verzorgd door robot'De Hongerigen Voeden' is een afbeelding van zeer doorvoede westerlingen die zich op het gênante af te goed doen aan grote hoeveelheden voedsel. 'De Zieken Verzorgen' wordt in Nannes versie een oude dame in een verpleeghuis die wordt verzorgd door een robot.
Ze kreeg de gelegenheid om haar serie te maken van het Van Goghcentrum in Zundert dat voor kunstenaars een gastatelier heeft bij de oude kosterswoning van de kerk waar ooit Vincents vader predikant was. In dat atelier worden de schilderijen in het eerste weekeinde van augustus ook geëxposeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.