Marechaussees vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven naar Oekraïne

25 juli 2014 om 23:41
nl
Veertig marechaussees zijn vrijdagavond vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Oost-Oekraïne om te assisteren bij het onderzoek op de rampplek waar de Maleisische MH17 is neergestort.
Geschreven door

Het gaat om onbewapende marechaussees die op de plek van de vliegramp gaan helpen met zoeken naar menselijke resten en bezittingen. Ze zullen geen uniform dragen in Oost-Oekraïne. Voor hun vertrek werden ze kort toegesproken door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, Hans Leijtens.
Afgeschermd van de mediaDe marechaussees zouden om negen uur 's avonds vertrekken, maar het werd uiteindelijk kwart voor tien toen de Hercules opsteeg. Op Vliegbasis Eindhoven werden ze afgeschermd van de media. De marechaussees mochten niet worden gefilmd of geïnterviewd.  Alleen het vertrek van het vliegtuig werd vastgelegd.
Van welke brigades in Nederland er marechaussees zijn gestuurd, is nog niet duidelijk. Die brigades zitten door heel Nederland. In Brabant zijn ze gevestigd in Hoogerheide, Den Bosch en Eindhoven.
Forensische expertsIn het toestel zitten ook twintig mensen van de politie, vooral forensisch experts, die in het rampgebied gaan helpen met het onderzoek. Een van hen legde kort voor haar vertrek uit dat ze een paar uur eerder was opgeroepen en dat ze nog geen enkel idee had wat haar precieze opdracht zal zijn in het rampgebied. De vrouw weet evenmin wanneer ze terugkeert.     Australische militairen zullen naar de Oekraïne worden gestuurd om de marechaussees en andere onderzoekers die op de rampplek werken, te beschermen. Dat heeft de Australische premier Abbott vrijdag bekendgemaakt.
Om hoeveel militairen het precies gaat, is nog onbekend. Hij sprak van 'enige inzet' van de ADF, de Australische strijdkrachten.
Geruchten over commando's 'onzin'Geruchten over commando's die aankomend weekend vanaf vliegbasis Eindhoven naar Oost-Oekraïne zouden afreizen, betitelt het ministerie als 'onzin'. Commando's zijn gestationeerd in de Nassaukazerne in Roosendaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.