Verzet tegen kap van honderden hectares bos in de Peel

25 juli 2014 om 12:12
nl
Inwoners van Helenaveen en Griendtsveen houden dit weekend een protestexcursie tegen de kap van een paar honderd hectare bos in de Peel op de grens van Brabant en Limburg. Staatsbosbeheer heeft daarvoor een vergunning aangevraagd.
Geschreven door

"Staatsbosbeheer wil dat het hier op een hoogveenlandschap gaat lijken", legt Jan van Woezik van de organisatie Behoud Natuurlijk Helenaveen uit. "Ze denken dat het veenmos, als het op zo'n landschap gaat lijken, dan harder gaat groeien. Dat is het idee."
'Cultuurhistorisch ontzettend interessant gebied'Volgens Van Woezik kan het veenmos ook wel groeien zonder dat die bestaande bossen gekapt worden. "Bovendien zijn die bestaande bossen enorm waardevol. En ze liggen in een cultuurhistorisch ontzettend interessant gebied: het gebied langs de Helenavaart met resten van oude vervening."
Het duurt ongeveer duizend jaar voordat een hoogveengebied ontstaat. "Vooralsnog gaat het erom stukjes veenmos her en der te laten groeien", weet Van Woezik. "Volgens ons hoeft dat bos daar helemaal niet voor weg. En wij hebben spijkerharde garanties van de provincies Noord-Brabant en Limburg dat het bestaande bos gewoon blijft. Dat is tien jaar geleden afgesproken in een masterplan. Staatsbosbeheer overvalt ons op een hele brute manier."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.