Stadskunstenaar Lucas de Man hangt groot oog aan oude Bossche fabriek

25 juli 2014 om 15:43
nl
Stadskunstenaar Lucas de Man heeft vrijdag een groot oog opgehangen aan het gebouw van de oude mengvoederfabriek De Heus in Den Bosch. Het is de eerste uit een reeks, in september komen er nog meer ogen aan (hoge) Bossche gebouwen. Aan het ophangen van het oog was een grote kraan nodig: de driedimensionale ogen zijn zo groot dat er straks mensen in kunnen zitten.
Geschreven door

Het Oog aan de oude mengvoerderfabriek, vlakbij theater De Verkadefabriek, speelt een rol tijdens theaterfestival De Boulevard. Mensen kunnen straks een kaartje kopen om twintig minuten in het oog hoog boven de grond te mogen zitten. Je kunt dan genieten van het uitzicht maar je wordt ook getrakteerd op een kleine voorstelling met beeld en geluid.
Jeroen BoschziekenhuisIn september begint het project pas echt. Er worden dan ook ogen opgehangen aan Theater aan de Parade, een kantoorgebouw aan de A2, de Bossche watertoren én het Jeroen Boschziekenhuis. Het heeft even geduurd om genoeg passende gebouwen te vinden. De ogen moeten voor een raam hangen zodat mensen op een stoeltje dóór zo'n raam in het oog geschoven kunnen worden.
IrissenStadskunstenaar Lucas de Man heeft inmiddels contact met andere (buitenlandse) steden die de ogen straks ook willen ophangen.
De irissen, het gekleurde deel van de ogen, zijn de irissen van bestaande Bosschenaren. Enkele tientallen Bosschenaren hebben hun ogen laten fotograferen; de mooiste ogen zijn enorm vergroot en daarna op speciaal folie afgedrukt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.