Actie met wensballonnen als eerbetoon aan slachtoffers vliegramp

25 juli 2014 om 16:48 • Aangepast 24 april 2020 om 15:36
nl
Een oproep om op 24 augustus door heel Nederland wensballonnen op te laten als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, vindt veel steun op Facebook. 1600 mensen hebben aangegeven mee te doen.
Geschreven door

De bedenker van de actie is Leon van Breugel uit Vught. Hij hoopt dat nog veel meer mensen zich daarbij aansluiten.
Bekenden kwamen om het leven bij rampDe buren van zijn zwager uit Rosmalen kwamen om het leven bij de ramp. "Ik zag ze met hun kinderen op verjaardagen bij mijn zwager. Dan schrik je enorm als zoiets gebeurt."
Van Breugel zat in de vrachtwagen toen hij het hoorde op de radio. "Toen steeds meer duidelijk werd, ging ik het me echt beseffen en dan wil je iets doen." Vrijdagavond, een dag na de ramp, zag hij vanuit zijn vrachtwagen een helder oranje licht. Daaronder de lampen van een vliegtuig. "Bij het zien van dat oranje licht dacht ik, dat is een wensballon en prompt was mijn idee geboren."
Bijeenkomsten in Vught en RosmalenVan Breugel zocht contact met de gemeente Vught en Den Bosch, want hij wil twee gezamenlijke bijeenkomsten organiseren om met veel mensen wensballonnen op te laten. De ene in Vught op het Lidwinaveld, omdat het zijn woonplaats is en de andere in Rosmalen in de Grote Pagestraat. Daar woonden de twee gezinnen die omkwamen bij de ramp.
De gemeenten vonden het volgens Van Breugel een goed idee. "Ze waren enthousiast en de gemeente Den Bosch liet weten dat er ook een stille tocht komt in Rosmalen. We gaan nu kijken of we die op dezelfde avond kunnen houden. Daarover zoek ik nog contact met de mensen die het organiseren."
Hoop op navolgingHoewel Van Breugel dus extra moeite doet om bijeenkomsten op te zetten in Vught en Rosmalen, hoopt hij dat het niet de enige plaatsen zijn waar wensballonnen de lucht in gaan. "Ik hoop dat het door heel Nederland gaat gebeuren. Dat zou een prachtig gebaar zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.