Tilburgse VVD neemt Brabantse kunstorganisatie BKKC onder vuur

25 juli 2014 om 17:53
nl
De Tilburgse VVD vindt dat de gemeente Tilburg niet meer mee moet betalen aan de huur van het BKKC, het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur aan de Tilburgse Spoorlaan. De gemeente Tilburg betaalt per jaar ongeveer 150.000 euro mee aan de huur van dat gebouw. Het college heeft het geld voor 2015 en 2016 onlangs ook al apart gelegd.
Geschreven door

In het voorstel is de VVD erg kritisch over het BKKC. Er is blijkbaar meer aan de hand dan een verschil van mening over de huisvestingskosten. Volgens de VVD komt er van het BKKC-budget te weinig terecht bij Brabantse kunstenaars. Of zoals de partij het letterlijk schrijft: 'Daarmee worden te vaak profesionele subsidieslurpers gefinancierd in plaats van kunstenaars die Brabant en Tilburg een interessant cultuurklimaat bieden'.
Verhuizen. Directeur Chris van Koppen van het BKKC is verbaasd over de actie van de VVD. Volgens hem heeft de partij tot nu toe niets van zich laten horen. Als het voorstel van de VVD er in de Tilburgse raad door zou komen, zou de BKKC per jaar anderhalve ton moeten bezuinigen. "Dat betekent mensen ontslaan of verhuizen... en dan uit Tilburg", aldus Van Koppen.
De afspraak dat Tilburg meebetaalt aan de huisvesting van het BKKC gaat terug tot de oprichting van de organisatie, nu zo'n vijf jaar geleden. Verschillende Brabantse gemeenten hebben toen geprobeerd de nieuwe instelling binnen te halen. Tilburg kwam uiteindelijk met het meest gunstige voorstel; op de achtergrond speelde toen de gedachte dat het BKKC snel zou verhuizen naar de Spoorzone.
ProvincieDie verhuizing laat echter nog steeds op zich wachten. Ook Van Koppen is er van overtuigd dat het BKKC in de Spoorzone goedkoper uit zal zijn dan op het huidige adres.
De provincie Brabant betaalde tot nu toe ook mee aan de huur van het BKKC. Door de afspraken die Tilburg indertijd heeft gemaakt, moet de gemeente nu ook dat deel van de huur voor haar rekening nemen dat tot nu toe door de provincie werd betaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.