Commandant Vliegbasis Eindhoven verwacht nog meer vliegtuigen met kisten uit Oekraïne

26 juli 2014 om 15:59
nl
De aankomst van vliegtuigen met lichamen met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne op Vliegbasis Eindhoven is na zaterdag nog niet voorbij. De commandant van de vliegbasis, Johan van Soest, verwacht nog één of twee vluchten uit de Oekraïne met kisten. "Vermoedelijk is er volgende week weer een ceremonie."
Geschreven door

Woensdag, donderdag en vrijdag zijn er vliegtuigen uit Oekraïne aangekomen met kisten met daarin lichamen en resten van de slachtoffers van de vliegramp. Ook zaterdag landden twee vliegtuigen met kisten in Eindhoven.
Net als de drie voorafgaande dagen werden de slachtoffers in Eindhoven zaterdag ceremonieel onthaald: een trompettist speelde de Last Post en er was een minuut stilte.
Luchtbrug blijft bestaanDe luchtbrug tussen Vliegbasis Eindhoven en Charkov zal voorlopig blijven bestaan, zegt Van Soest. Dit is nodig om mensen en materiaal af- en aan te voeren voor onderzoek. "Vanaf zondag gaan we vier keer per dag op en naar vliegen. Dit doen we samen met onze Australische collega's. Zo zullen er zondag onder andere heftrucks naar Oekraïne worden gebracht."  
Van Soest denkt dat ook materiaal dat is aangetroffen op de rampplek in Oekraïne naar Nederland wordt vervoerd. "Ik hou er sterk rekening mee dat brokstukken van het vliegtuig naar Nederland gebracht zullen worden."
'Ik schiet elke dag vol' De ceremonies gaan de commandant van de Vliegbasis Eindhoven niet in de koude kleren zitten. "Dit zijn zware tijden voor mijn mensen. Zeker voor diegenen die de kisten hebben moeten dragen en nauw betrokken zijn geweest bij de nabestaanden."
Voor Van Soest zelf is het persoonlijk soms ook moeilijk om de ramp te verwerken. "Zelf schiet ik elke dag nog wel een of twee keer vol."
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op onze themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.