Lieke van Wijk bezorgt hockeysters Oranje EK-titel, ook jongens winnen finale: 'Mooi verhaal'

27 juli 2014 om 10:32
nl
Lieke van Wijk heeft de hockeysters van Jong Oranje zaterdag de Europese titel bezorgd. De finale tegen Duitsland werd met 2-0 gewonnen. De strafcornerspecialiste van MOP in Vught opende de score in de tiende minuut. Ze benutte de eerste strafcorner van de wedstrijd.
Geschreven door

Zeven minuten later verdubbelde Macey de Ruiter de score. Zij tikte een afgeslagen strafcorner van Van Wijk alsnog binnen. Die 2-0 gaf de veldverhouding niet helemaal goed weer, want het spel golfde op en neer en de paal voorkwam een Duitse treffer.
In de 23e minuut had Van Wijk nog een keer kunnen scoren, maar ze pushte een terecht gegeven strafbal hard tegen de linkerpaal naast de Duitse goalie Emma Seng. "In de tweede helft waren er nog wel kansen voor ons, maar meer voor Duitsland", vertelt Van Wijk. "Ze kregen ook een paar corners, maar onze cornerverdediging stond goed. Anne Veenendaal keepte sowieso een hele goede wedstrijd." De 2-0 bleef zodoende staan. "Maar het laatste kwartier waren we vooral bezig met overleven."
Acht secondenOok de jongens van Jong Oranje kroonden zich zaterdag tot Europees kampioen. Zij klopten Duitsland met 5-2. In die wedstrijd waren Jasper en Pepijn Luykx van HC Den Bosch één keer trefzeker.
De toernooizege van de jongens was opvallend, omdat ze in de poulefase nog op het randje van uitschakeling balanceerden. "Als we toen acht seconden voor tijd niet hadden gescoord, hadden we deze finale niet gespeeld", beaamt bondscoach Sjoerd Marijne. "Het is dus een mooi verhaal."
'Voortekenen zijn goed'Marijne is trots op zijn ploeg. "We hebben tegen Duitsland heel sterk verdedigd en hele goede counters gespeeld. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we er acht hadden moeten maken. We kwamen twee keer voor open doel en we misten een strafbal. We waren zó scherp!"
Ook de zege van de Oranje-meiden trok de aandacht van Marijne. Logisch, aangezien hij de nieuwe bondscoach is van het Nederlands vrouwenelftal. "Ik heb bijna alle wedstrijden van hen kunnen zien, alleen de finale niet." Het moet fijn voelen dat hij dadelijk als bondscoach zoveel talent achter de hand heeft. "Veel oudere spelers blijven nog zitten bij Oranje", weet Marijne. "Maar de voortekenen zijn inderdaad goed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.