BOVAG: 'Weer minder brandstof verkocht door verhoging accijnzen'

27 juli 2014 om 10:30
nl
Voor de vierde maand op rij is er in mei minder brandstof verkocht dan dezelfde maand in 2013. Dat meldt brancheorganisatie BOVAG zondag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Geschreven door

Automobilisten tankten in mei vijftig miljoen liter diesel minder dan een jaar geleden, wat neerkomt op een daling van acht procent. Ook werd er 27 miljoen liter minder benzine (6 procent) verkocht en daalde de afzet van lpg met 10 miljoen liter (22 procent).
In totaal is in Nederland tussen januari en mei 277 miljoen liter brandstof minder getankt dan diezelfde periode een jaar eerder. Daarvan ging alleen in januari een plus de boeken in. "Dat vertaalt zich op basis van de huidige accijnstarieven in een verliespost van 147,3 miljoen euro voor de schatkist, terwijl het kabinet juist een plus van soortgelijke omvang had voorzien", meent de BOVAG uit eigen berekeningen.
Pomphouders verliezen omzet, zeggen zePomphouders klagen al maanden over de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg. Die hebben er volgens hen toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor onder meer Brabantse pomphouders in de grensstreek omzet verliezen.
Staatssecretaris Eric Wiebes liet onlangs weten dat de accijnsverhoging wel geld opleverde. Volgens de BOVAG had hij daarbij alleen de daling van mei niet meegerekend en zorgde met de stijging van januari juist voor een te rooskleurig beeld.
De BOVAG en belangenvereniging BETA hebben de staat aansprakelijk gesteld voor de omzetverliezen van pomphouders in de grensstreek. Als de regering in Den Haag volgende week niet met een 'toereikend compensatievoorstel' komt, dreigt er een dagvaarding voor een bodemprocedure.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.