Singer-songwriter Märel Bijveld zingt ontroerend lied MH17 in Vinkel: 'Moest bijna huilen'

28 juli 2014 om 01:00
nl
De afschuwelijke aanslag op de MH17 in Oekraïne, waarbij vijftig Brabanders om het leven kwamen, heeft de afgelopen tijd bij velen emoties losgemaakt. Verdriet, onvermogen, woede. Ook bij zangeres Märel Bijveld uit Nuland, toen ze de aangrijpende rouwstoet bij Den Bosch voorbij zag komen. Ze schreef er een lied over, dat ze zondag voor het eerst voor het grote publiek heeft gezongen.
Geschreven door

De 17-jarige Nulandse kent 'gelukkig' niemand die is omgekomen door de aanslag, maar zegt wel enorm te zijn aangegrepen door het drama. "Toen ik erover hoorde, reageerde ik vol ongeloof." Later stond ze bij de snelweg A2 in Den Bosch waar ze één van de hartverscheurende rouwstoeten voorbij zag trekken. "Er leek maar geen eind aan te komen. Ik kreeg er een brok in mijn keel van."
Nummer geschrevenMärel deed mee aan The Voice of Holland en trad zondagmiddag op bij Summer Dreamers, een Nederlandstalig muziekfestival in Vinkel waarbij onder anderen Jan Smit en Roy Donders optreden. De organisatie vroeg haar een paar dagen geleden een nummer te schrijven ter nagedachtenis aan de slachtoffers.[YouTube:body:

http://youtu.be/xj349fC_81E]
Het nummer is nog kersvers en werd door Märel pas één dag geleden in een schriftje opgeschreven. "Het gaat erover dat de passagiers hun bestemming niet hebben gehaald. En dat ze vanuit de hemel toekijken hoe hun lichamen worden weggedragen, terwijl ze er niets aan kunnen doen. Met dit nummer wil ik ze een hart onder de riem steken."
Grootste optreden tot nu toeEr zijn ongeveer tienduizend feestgangers op Summer Dreamers aan de Coppensdijk, waar Märel haar nieuwe nummer, Dream Catcher, recht uit haar hart liet horen. [Youtube:body:
http://youtu.be/xj349fC_81E]
Voor aanvang van het optreden zegt ze dat ze zenuwachtig is, maar de tekst zal ze niet zo snel vergeten. "Met liedjes die niet van jezelf zijn is het moeilijk om ze te onthouden, maar eigen nummers ken je meteen."
"Toen ik het lied met mijn ouders oefende, maakte het veel los bij me toen ik over de slachtoffers zong. Ik moest bijna huilen." Zover kwam het zondag niet, Märel wist haar emoties te beheersen: "Ik merkte wel dat sommige mensen elkaar vastpakten en dat er hier en daar een traantje werd weggepinkt. Ik weet van mezelf dat ik die mensen dan niet aan moet kijken, anders moet ik zelf ook huilen."
Een deel van het nummer zong Märel zondagochtend in de uitzending van Willem-Jan Joachems.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.