Tilburgse Kermis zit er op: terugblik op tien dagen zwieren en zwaaien

28 juli 2014 om 01:06 • Aangepast 21 november 2020 om 23:15
nl
Met het traditionele vuurwerk is zondagavond de Tilburgse Kermis officieel afgesloten. Tien dagen lang stond de Tilburgse binnenstad in het teken van de kermis. Tijd voor een terugblik op tien dagen grijpen, schieten, glijden, schreeuwen, roze, steekvlammen, herdenken, juichpakken, suikerspinnen, optredens, spanning, griezelen, drinken, eten, en plezier.
Profielfoto van
Geschreven door

De Tilburgse Kermis opende vorige week vrijdag op een andere manier dan normaal: vanwege de vliegramp in de Oekraïne besloot de gemeente dat aan het begin van de kermis een minuut stilte moest worden gehouden. Ook tijdens de Dag van Nationale Rouw woensdag en de opening van Roze Maandag werd stilgestaan bij de ramp.
OngelukKort na de opening van de Tilburgse Kermis ontplofte er vrijdag twee gasflessen bij een eetkraam op het Piusplein. Niemand raakte gewond. Over het ontstaan van de brand was zondag nog niets bekend.

Wachten op privacy instellingen...

Woensdagnacht kreeg een medewerker van een frietkraam een steekvlam in haar gezicht. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht.
Kermis-misVan oudsher is geloof betrokken bij de kermis, zo ook vorige week zondag op de Tilburgse Kermis. Pastoor Van Welzenes zegende de kermis vanuit een gondel op zestig meter hoogte.
Gewijd water uit Lourdes werd vanuit het reuzenrad over de kermis, de exploitanten en de bezoekers gesprenkeld. De Tilburgse kermis-mis vond voor het eerst plaats aan de voet van het reuzenrad. Eerder werd de dienst gehouden bij de botsauto's.
Roze MaandagKermismaandag is de dag van uitbundig roze op de Tilburgse Kermis. Zo'n 265.000 bezoekers vierden maandag homo-emancipatie en –acceptatie op de kermis. De opening werd verricht door homomoeder Anita Meyer.
Een van de hoogtepunten dit jaar was volgens de organisatie het feest in het MIDI-theater dat omgetoverd was tot een roze discotheek met allerlei optredens en dragqueens. En het opruimen dinsdag? Tja, dat was weer een hele klus.
Donders geluidNieuw tijdens deze editie van de kermis was Het Donders Paleis van paillettenkoning Roy Donders. Deze locatie zorgde tijdens de kermis voor nogal wat overlast. Het ‘Paleis’ aan de Heuvelring staat vlak voor een flat en de bewoners hadden last van de harde muziek ’s avonds.
Het Donders Paleis is extra in de gaten gehouden door de gemeente. Bij nog een overtreding zou de 'stylist van het zuiden' een boete van 5000 euro krijgen.
Bezoekersaantallen en afsluitingEr zijn dit jaar minder bezoekers naar de Tilburgse Kermis gekomen dan vorig jaar. Het gaat om ongeveer 1,3 miljoen bezoekers dit jaar tegenover 1,5 miljoen vorig jaar. Er werden veertig mensen aangehouden, zo zegt de gemeente zondag.
Zondagavond was de kermis na tien dagen dan echt afgelopen. De afsluiting was iets ingetogener uit respect voor de slachtoffers van de vliegtuigramp. Bij de traditionele 'begrafenis van de kermis' werden geen felgekleurde ballonnen, maar witte ballonnen worden gebruikt.
Bekijk voor al het nieuws over de Tilburgse Kermis onze themapagina: omroepbrabant.nl/tilburgsekermis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.