Einde van ramadan 2014, tv-kok Mounir Toub viert het Suikerfeest

28 juli 2014 om 11:48
nl
Moslims in Nederland sluiten maandag de ramadan feestelijk af met het Suikerfeest. Het is vooral een gezellig samenzijn met familie en vrienden, met veel lekkers, vertelt tv-kok Mounir Toub uit Helmond aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Vanaf 28 juni mochten moslims tussen zonsopkomst en -ondergang 30 dagen niet eten, roken, drinken en vrijen. Ook slecht gedrag en slecht denken is niet toegestaan. De ramadan is één van de vijf religieuze verplichtingen voor moslims. Daarmee gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving.
Maar maandag is de jaarlijkse islamitische vastenmaand voor 2014 dan ten einde.
Gezellig samenVoor Mounir Toub, bekend van de digitale tv-zender 24Kitchen, begint het Suikerfeest met het ochtendgebed in de moskee in Eindhoven. Samen met zijn twee broers en hun gezinnen. Want gezellig samen zijn, is hét kenmerk van het Suikerfeest.
Na de moskee wordt er traditioneel uitgebreid ontbeten bij moeder Toub. Maar omdat die nu in Marokko zit, wordt bij één van de broers ontbeten. Na het ontbijt blijft de familie nog enige tijd bij elkaar en zijn er cadeautjes en lekkers voor de kinderen. Want het is ook hún feest.
Sellou en couscousDaarna gaan de gezinnen in drie auto's langs hun gezamenlijke vrienden. Op de thee met iets lekkers. Mounir maakt daarvoor zelf een lekkere sellou klaar (een soort cake).
Na de middag splitst de familie zich en worden de respectieve schoonfamilie bezocht onder meer in Limburg en Vlaardingen. Daar wordt 's avonds weer lekker getafeld met onder meer couscous.
Mounir Toub is in het dagelijks leven docent aan het Summa College in Eindhoven.
De ramadan begint elk jaar tien dagen eerder dan het jaar ervoor. Dit komt omdat de moslims uitgaan van 12 korte maanden van 29 of 30 dagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!