Video

Flinke schade door hevige regenval, meeste meldingen in Tilburg en Kaatsheuvel

29 juli 2014 om 09:23
nl
Een absurde hoeveelheid regen veroorzaakte maandagochtend grote schade in vooral Midden-Brabant. Kelders, maar soms ook hele huizen liepen onder. Er waren grote problemen voor het ziekenhuis in Tilburg, de universiteit en ook veel bedrijven hadden last van de overvloedige regenval.
Geschreven door

Bij de veiligheidsregio Midden- en West Brabant kwamen maandag in totaal tussen de 900 en 1000 meldingen binnen over wateroverlast door de enorme regenval maandag. Alleen al in Tilburg moesten zestig agenten en 120 brandweerlieden in actie komen.
[Tweet:body:https://twitter.com/VRMWB/status/493740672470761475]
Bij verzekeringsmaatschappij ZLM in Goes kwamen maandag meer dan 200 meldingen binnen over waterschade. Bijna 60 procent van de meldingen over wateroverlast kwam uit Kaatsheuvel en Tilburg. Volgens een eerste ruwe schatting van het Verbond van Verzekeraars heeft het noodweer van maandag voor een kleine 10 miljoen euro aan schade aan particuliere woningen opgeleverd. Autoschade en de schade voor bedrijven en voor de land- en tuinbouw moet nog worden geïnventariseerd
Mensen meldden onder meer dat er rioleringswater via wc-potten in huizen is gestroomd. Ook zijn vloeren blank komen te staan door regenwater dat via dakgoten, dakkapellen of kieren zijn weg had gevonden.
Toegangswegen ziekenhuis ontoegankelijkHet TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg had grote problemen vanwege de gigantische hoeveelheid water. Delen van de toegangswegen naar het ziekenhuis stonden blank en waren afgesloten. Daardoor moesten ambulances uitwijken naar andere ziekenhuizen.
"De meeste spoedeisende hulp gaat nu richting het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg of naar Den Bosch", zo zei een woordvoerster maandagochtend. Rond kwart voor vier waren de toegangswegen weer vrij en konden ambulances het ziekenhuis weer normaal bereiken.
Het ziekenhuis vroeg patiënten die geen spoedeisende hulp nodig hadden om niet te komen. Medewerkers belden bijna alle afspraken af.
Parkeerkelder Tilburg onder waterDe bewoners van een verzorgingscomplex van Gemini Zorg aan het Verdiplein in Tilburg kwamen maandagavond in een benarde situatie terecht. Door de regenval was de parkeerkelder volgelopen waardoor de stroom uitviel.
Er staan nog ongeveer zeven auto's in het water. Gemeente en brandweer besloten uiteindelijk dat ontruimen niet nodig was. Een speciale pomp uit Werkendam hielp met het leegpompen van de kelder.
Hond uit ondergelopen huis geredIn een huis in Tilburg moest de politie een hond bevrijden. Het water in het huis stond al dertig centimeter hoog en bleef maar stijgen. Niemand was thuis en dus besloten agenten een ruit van een deur in te tikken.[Tweet:body:https://twitter.com/wa_tilbcentr02/status/493706396501028864]
Heel veel schademeldingen kwamen uit Tilburg. Zo liepen talloze kelders onder, zoals in de Van Meterenstraat. Auto's kwamen vast te zitten in diepe plassen onder de spoorwegovergang van de Ringbaan-Oost. Een huis in de Kapelstaat stond deels onder water. [Tweet:body:https://twitter.com/Ropj/statuses/493719147222953984][Tweet:body:https://twitter.com/wa_tilbcentr02/status/493707389858631680]
16.000 huishoudens zonder stroomHet water veroorzaakte maandagochtend een mega-stroomstoring in Tilburg-Noord. 16.000 huishoudens zaten urenlang zonder stroom. Door de hevige regenval was een transformator in een hoogspanningsstation uitgevallen, aldus netbeheerder Enexis.
Ook de servers van Tilburg University lagen eruit. De universiteit en het sportcentrum van Tilburg University gingen dicht. Medewerkers konden niet bellen en e-mailen.
Doordat de kelder van de universiteit was ondergelopen, werd de stroom afgesloten. Daardoor viel ook de glasvezelinstallatie van studentencomplexen uit. De studenten die er wonen, kunnen een dag geen gebruik maken van internet via glasvezel. [Tweet:body:https://twitter.com/wa_tilbcentr02/status/493770386300219392][Tweet:body:https://twitter.com/Ropj/status/493704308983345152]
Dak stort in door vele regenIn de Siriusstraat in Tilburg stortte een dak van het bedrijf Loa Lak in. Niemand raakte gewond. Ook veel andere bedrijven hebben enorme last van het water.
Bij een kwekerij aan de Dongenseweg in Kaatsheuvel stond over veertien hectare het water meer dan een halve meter hoog. Met man en macht is geprobeerd het water weg te pompen.
[Tweet:body:https://twitter.com/FerencTriki/status/493745588434128896][Tweet:body:https://twitter.com/Tilburgcom/status/493745640862912512]
Attracties Efteling dichtVerschillende attracties in de Efteling moesten maandagochtend dicht. Volgens een woordvoerder liepen er wat kelders onder en worden de buitenattracties, zoals de Gondoletta en de Pirana sowieso dicht gedaan bij extreem weer.
De toegangswegen naar de Efteling stonden blank. De Efteling bleef wel open en probeerde die attracties die moesten sluiten zo snel mogelijk weer te openen voor bezoekers.
[Tweet:body:https://twitter.com/Huisjetuintje/status/493713592488062976]
Waterschap Rivierenland heeft het waterbergingsgebied de Kornse Boezem bij Werkendam maandag ingezet. Dat was volgens het schap nodig om de 'ernstige wateroverlast' in met name de Alblasserwaard, de Altena en de Biesbosch te bestrijden. [YouTube:body:http://youtu.be/a8IWdrL67K0]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.