Spullen rampvlucht MH17 misschien pas over maanden terug bij nabestaanden

28 juli 2014 om 21:03
nl
Het kan nog maanden duren voordat nabestaanden de spullen van slachtoffers van de rampvlucht MH17 terugkrijgen. Dat zeggen deskundigen tegen persbureau ANP.
Geschreven door

Vlucht MH17 van Malaysian Airlines stortte bijna twee weken geleden neer in het Oosten van Oekraïne, waarschijnlijk werd het toestel uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. De meeste slachtoffers zijn inmiddels teruggebracht naar Nederland. Bij de vliegramp kwamen vijftig Brabanders om het leven.
Veel van hun bezittingen liggen nog op de plaats van het wrak. Het is niet duidelijk wanneer de spullen naar de nabestaanden van de slachtoffers worden gebracht. Eerst moeten onderzoekers nog achterhalen welke spullen van welke inzittenden waren.
OorlogsgebiedAdvocaat Veeru Mewa van het Amsterdamse kantoor Beer Advocaten stond de nabestaanden van de vliegramp in het Libische Tripoli in 2010 bij. Toen duurde het maanden voordat de spullen terug waren.
Mewa verwacht dat het nu langer duurt. "Daar wordt oorlog gevoerd. Sommige spullen van waarde zullen ergens in een dorp circuleren. Het is de vraag wat je allemaal terugvindt en in welke staat het is.''
Digitale catalogusEen Brits bedrijf fotografeerde alle spullen na de ramp in Tripoli. Nabestaanden kregen een dvd met een catalogus en konden online doorgeven welke spullen van hun geliefden waren.
Ook na het ongeluk met Turkish Airlines in 2009 kregen nabestaanden een catalogus. Of dat nu ook gebeurt, is nog niet bekend.
Mewa: "Een man zag de halve bankpas van zijn vrouw en herkende haar achternaam. Hij heeft dat netjes teruggekregen. Dat is iets tastbaars. Je moet niet onderschatten wat dat voor ze betekent.''
[YouTube:body:http://youtu.be/4uzlTzkVuXs?list=UUp2w6RCcZ2pgCgvNZCN4ciA]
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.