'Terug naar de typemachine?' en negen andere Brabantse onderzoeken die 250.000 euro subsidie krijgen

29 juli 2014 om 17:30
nl
Tien jonge talenten van Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) krijgen ieder 250.000 euro voor hun onderzoek. Een van de onderzoeken die deze Veni-subsidie krijgen, gaat over de mogelijk negatieve invloed van computers op de samenleving: "Moeten we terug naar de typemachine?"
Geschreven door

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte dinsdag bekend wie er 'in de prijzen viel'. Onderzoekers die maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd mogen proberen hun wetenschappelijke talent verder te ontwikkelen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil met de subsidie vernieuwend onderzoek stimuleren.
De onderzoekers mogen maximaal drie jaar lang aan het project werken en kunnen met geld bijvoorbeeld apparatuur aanschaffen.
NWO blij met meer vrouwenTilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven kregen beide dinsdag vijf Veni's. De TU/e was daarmee de succesvolste technische universiteit van Nederland. In totaal ging er 38 miljoen euro naar 152 onderzoekers.
Dit jaar kregen 65 vrouwen een Veni. De NWO is daar blij mee want die wil graag meer vrouwen in de wetenschap.
Nederlanders beschermen tegen computersEen van de onderzoeken gaat over de invloed van computers op de maatschappij. Eleni Kosta van Tilburg University gaat kijken hoe de overheid de persoonsgegevens van Nederlanders kan beschermen.
Bedrijven als Facebook en Google slaan informatie van gebruikers op, die door andere instanties kan worden geraadpleegd. Willen we dat wel of moeten we terug naar de typemachine?
Andere onderzoeken

  • Hoe lang mensen de tijd moeten krijgen om een beslissing te nemen over bijvoorbeeld investeren en sparen? (Sebastian Ebert, Tilburg University)
  • Hoe kan een juiste mix van wonen en werken zorgen voor een levendige stadswijk? (L.J. van de Kamp, Tilburg University)
  • Hoe kunnen foute gegevens van burgers die door de overheid worden opgeslagen gemakkelijker worden gecorrigeerd? (Daniel Oberski, Tilburg University)
  • Waar moet de Europese Unie zich aan houden als ze bepaald gedrag in de lidstaten strafbaar wil laten stellen? (Jannemieke Ouwerkerk, Tilburg University)
  • Hoe kunnen materialen zichzelf in elkaar kunnen zetten, zodat bijvoorbeeld piepkleine nanorobots in een lichaam hun werk kunnen doen? (Lorenzo Albertazzi, TU/e)
  • Onderzoek naar manieren om digitale gegevens van bijvoorbeeld beelden te analyseren (Anne Driemel, TU/e)
  • Hoe kan informatie binnen een samenleving beter worden verspreid met goed verbonden knooppunten? (Julia Komjáthy, TU/e)
  • Onderzoek naar mogelijkheden om gas in beweging te brengen door elektriciteit, bijvoorbeeld voor koeling van apparaten (Sander Nijdam, TU/e)
  • Een onderzoek naar nanostructuren en nanodraden voor het omzetten van energie (Ilaria Zardo, TU/e)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.