Video

Hobbyist vindt mortierbom en oude munten in bos bij Tilburg: 'Ik hoorde mijn detector piepen'

29 juli 2014 om 14:39
nl
Sander Broenink gaat regelmatig na het avondeten met een metaaldetector op pad om in de bossen bij De Blaak in Tilburg te zoeken naar historische spullen. Hij vindt niet altijd iets, maar maandag stuitte hij op een mortiergranaat en vijftig oude munten.
Geschreven door

Vlakbij een voetpad waar mensen vaak met hun hond lopen, vond Broenink de mortiergranaat in het zand. "Ik hoorde mijn detector piepen en dacht eerst dat het niets was. Toen ik ging graven, zag ik dat er een bom lag. Het werd meteen duidelijk dat het om een mortier uit de oorlog ging."
Plek afgezetEen geschrokken Broenink schoof het zand weer terug over de bom en waarschuwde de politie. Die gaf de locatie dinsdag door aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie, kortweg EOD. De plek rond de bom is afgezet en de EOD zal hem binnen vijf dagen verwijderen. Dit gebeurt niet meteen, omdat er vaker bommen worden gevonden en de mortier dus geen prioriteit zou hebben.
Oók oude muntenBroenink vond per toeval op enkele meters afstand van de bom ook vijftig oude munten. "Het gaat om centjes van de periode 1878 tot 1930. Die heb ik meegenomen naar huis", zegt hij trots. De Tilburger weet nog niet wat hij er precies mee wil gaan doen.
Twee keer iets vinden op één avond, dat is natuurlijk niet niks. Broenink hoopt dat zijn' plek in het bos dan ook goed verborgen blijft voor het grote publiek, laat hij lachend weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.