Video

Vrijwilligers redden vissen uit vieze vijver in Tilburg

29 juli 2014 om 18:12 • Aangepast 21 november 2020 om 23:13
nl
Vrijwilligers van hengelsportvereniging de Ruischvoorn in Tilburg zijn dinsdag druk in de weer om de vervuilde, lekke vijver aan de Stokhasseltlaan leeg te pompen en de vissen over te zetten naar het Wilhelminakanaal. De gemeente laat de vijver binnenkort dempen en dan komt er als er geld is een nieuwe vijver.
Profielfoto van
Geschreven door

De betrokkenen kregen dat voor elkaar nadat ze herhaaldelijk klaagden over de vissterfte in de vieze vijver.
HandtekeningenactieEen van hen, Elly Stokkermans startte een handtekeningenactie op en de visvereniging bracht het probleem onder de aandacht bij de media. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat de gemeente besloot iets aan de situatie te doen.
Omdat de vijver lek is en het waterpeil niet meer wordt bijgehouden, is het noodzakelijk om de vijver nu leeg te halen, anders zakt het zodanig dat nog meer vissen sterven.
Noodgedwongen"Het is echt noodgedwongen. We hadden het liever een andere dag gedaan, want het is hartstikke warm", zo vertelt Fons Jonkers van de hengelsportvereniging. Eigenlijk wilden de vrijwilligers maandag al beginnen, maar de extreme regenbuien gooiden roet in het eten.
De gemeente betaalt het leegpompen van de vijver. Het vangen van de vissen doen de vrijwilligers zelf. "Het is wel lastig, want de vijver is nog niet helemaal leeg. We proberen het nu met sleepnetten. Waarschijnlijk moeten we morgenvroeg nog even door", aldus Jonkers.
Duizend vissenDe naar schatting duizend vissen worden stuk voor stuk in een bak met een zuurstofpomp gezet en verhuizen dan naar het Wilhelminakanaal. De kans is groot dat ze daar ooit weer worden opgevist door leden van de hengelsportvereniging.
Soms doen de vrijwilligers opmerkelijke vangsten in de vijver. Zo is er dinsdagmiddag een Aal van bijna één meter lengte opgevist. De vis, die iets weg heeft van een slang, is echt zo glad als een Aal. Het was nog een hele klus om hem te vangen.
De vissers zijn er zeker van dat er nog mee grote vangsten volgen. Zo zou er nog een gigantische snoek in de vijver zwemmen. Wanneer de nieuwe vijver er komt, is nog niet bekend.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.