Brabantse condoleanceregisters puilen uit na vliegramp MH17

29 juli 2014 om 19:01 • Aangepast 21 november 2020 om 23:13
nl
Brabant leeft intens mee met de nabestaanden van de vijftig Brabantse slachtoffers van de vliegramp met de MH17 in Oekraïne. De condoleanceregisters puilen uit van de steunbetuigingen en er is nog volop belangstelling. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang van Omroep Brabant langs alle gemeentes die één of meer inwoners verloren. Een overzicht van west naar oost.
Profielfoto van
Geschreven door

Bergen op ZoomHet condoleanceregister op het stadskantoor in Bergen op Zoom, de stad die door de afschuwelijke aanslag Erik Vleesenbeek en diens vriendin Lieke Gianotten verloor, telt liefst 750 volgeschreven pagina's. In het register staan liefdevolle boodschappen en gemeende handtekeningen.
Tot het eind van deze week kan er in de registers een persoonlijke boodschap worden achtergelaten. Daarna zal de gemeente ze archiveren, waarna nabestaanden een kopie krijgen.
RoosendaalVlakbij rouwt Roosendaal om leraar Bart Lambregts. Zeker 200 mensen namen de moeite om daar het condoleanceregister te ondertekenen. De gemeente zegt dat het boek nog tot eind deze week blijft liggen en mogelijk nog langer.
BredaIets verderop, in Breda, ondertekenden tot dusver 580 mensen het condoleanceregister. Dit blijft mogelijk tot de gemeente merkt dat er geen animo voor is. Het originele boek gaat naar het nationale archief, terwijl kopieën lokaal worden opgeslagen. Nabestaanden van de vier Bredase slachtoffers krijgen een kopie aangeboden.

Wachten op privacy instellingen...

OosterhoutOp een steenworp afstand van Breda is het boek al bijna vol, zo zegt een woordvoerder van de gemeente Oosterhout. Er staan veel persoonlijke boodschappen in het register, maar het precieze aantal is niet bekend. Het boek gaat binnenkort naar een van de nabestaanden van Christiene de Sadeleer.
Aalburg en WoudrichemIn Aalburg is het condoleanceregister maandag al na een week weggehaald, omdat dit van tevoren was afgesproken. Zo'n 200 man ondertekenden het. Aalburg biedt het boek samen met dat van Woudrichem aan de nabestaanden van de familie Kroon aan. Dat gezin had een winkel in Wijk en Aalburg.
TilburgVerder kan Tilburg nog geen aantallen noemen, maar zegt dat er nog volop animo is voor de boeken in de Heuvelsekerk en het register bij de Stadswinkel. De boeken blijven deze week nog liggen, daarna mogen de nabestaanden van leraar Sjors Pijnenburg en zijn vriendin Kristy van den Schoor ze hebben.
Sint-MichielsgestelWat verder naar het oosten, in Sint-Michielsgestel, 'puilt' het register al uit van de reacties. Het aantal krabbels is niet bekend, maar duidelijk is dat het boek tot eind augustus beschikbaar blijft. Nabestaanden van het omgekomen gezin van John Paulissen krijgen het later.
CuijkIn Cuijk kan een woordvoerder, die zelf twee collega's verloor door de vreselijke ramp, nog niets zeggen over het aantal keer dat het register is getekend. "Er is in ieder geval veel belangstelling voor. Voorlopig blijft het register nog voor onbepaalde tijd liggen, voordat het naar de familie gaat."
EindhovenTot dusver tekenden 243 Eindhovenaren het condoleanceregister in hun gemeente. Eindhoven verloor zeven inwoners door de aanslag. "Het boek ligt er nog even, maar formeel was het mogelijk om het tot maandag te tekenen. Wie dat wil, kan dat nog doen. De gemeente zoekt nog uit wat er met het register zal gebeuren", aldus een persvoorlichter.

ValkenswaardNet als in veel andere gemeentes blijft het boek ook in Valkenswaard een tijd liggen tot er minder belangstelling voor is, aldus de gemeente daar. Tot dusver namen er 75 mensen de moeite het register te tekenen voor Stefan van Nielen. Nabestaanden krijgen het origineel of een kopie van het boek, afhankelijk van de versie die naar het nationaal archief gaat.
HelmondTot eind deze week kunnen mensen het register tekenen voor de Helmondse Jennifer. Dan wordt ook de balans opgemaakt, legt de gemeente uit. Krabbels gaan vervolgens naar een landelijk condoleanceregister, waar nabestaanden een kopie kunnen ophalen.
DeurneDe gemeente Deurne, die nog niet heeft geteld hoeveel mensen het boek ondertekenden voor het gezin Wals, laat het boek nog even liggen. Het register blijft open zolang daar behoefte aan is, zegt ze. "Na afloop bieden we de condoleances aan de familie aan."
Den BoschDe gemeente Den Bosch, waar twee registers liggen voor de slachtoffers uit Den Bosch en Rosmalen, heeft een paar honderd reacties gehad. Op het stadhuis tekenden tot nu toe honderd mensen het register, in Perron 3 tekenden een paar honderd mensen. Op een later moment zal de gemeente een passend moment kiezen om de registers aan te bieden aan nabestaanden.
GoirleTot slot hebben ook in Goirle heel veel mensen het condoleanceregister getekend voor Astrid Hornikx. Zolang er behoefte aan is zal het boek blijven liggen. In het centrum is een gedenkplaats ingericht waar mensen bloemen kunnen neerleggen.
Lees het nieuws over de vliegramp op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.