Oudste wielercriterium Acht van Chaam van start: 'Gaat vooral om de sfeer' - Omroep Brabant

Oudste wielercriterium Acht van Chaam van start: 'Gaat vooral om de sfeer'

30 juli 2014 om 10:53
nl
In Chaam is woensdag het programma van het oudste wielercriterium in Nederland van start gegaan. De hele dag door vinden er wedstrijden plaats, waarbij 's avonds profs als Marianne Vos en Lars Boom aan de start verschijnen. Maar, zo meent de organisatie, het gaat ook dit jaar weer vooral om de Brabantse sfeer.
Geschreven door

De Acht van Chaam is het derde Brabantse wielercriterium na de Tour de France. Eerder vonden Daags na de Tour in Boxmeer en de Profronde van Stiphout plaats, woensdag sluit het gerenommeerde West-Brabantse wielerevenement de top drie af.
Lars Boom en Marianne VosDe hele dag door zijn er wedstrijden. 's Ochtends beginnen 'de nieuwelingen'; later op de dag mogen de beloften en de professionals hun talenten laten zien. Grote namen zijn er ook, zo legt woordvoerder Theo van der Westerlaken uit. Onder anderen Boom, etappewinnaar in de Grande Boucle en winnaar van Daags na de Tour, en Vos zetten zich af tegen de trappers.
Van der Westerlaken: "Bijzonder is dat Marianne Vos haar eerste wedstrijd gaat rijden na haar succes en de overwinning op de Champs-Élysées." De wereldkampioene uit Meeuwen was na dertien rondjes de snelste in de massasprint.
Vooral Nederlands feestjeDe Acht van Chaam is vooral een Nederlands feestje. Er zijn wel buitenlanders, maar die zijn ondervertegenwoordigd. "Nederlanders hebben bij ons zonder meer de voorkeur. Dat wil niet zeggen dat we geen buitenlanders hebben, maar het moet ook allemaal in elkaar te passen zijn."
Ondanks de grote namen gaat de 76e editie van het wielerevenement, dat sinds kort op de lijst voor immateriaal cultureel erfgoed staat, vooral om de sfeer. "De bijzondere sfeer maakt het toch fijn vertoeven in Chaam", meent de woordvoerder. "De gemoedelijkheid en het echte Brabantse gebeuren. Van vroeger uit waren worstenbroodjes toch de ingrediënten die het zo bijzonder maakte. En dat is nog steeds wat je hier terug ziet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.