Rel om Veldhovense foto MH17-slachtoffers: 'Ik wil die foto nu van die site af!'

30 juli 2014 om 12:25 • Aangepast 21 november 2020 om 23:13
nl
Een hartverscheurend en indrukwekkend moment. Christian Timmers uit Veldhoven maakte vorige week op Vliegbasis Eindhoven een iconische foto van de landing van één van de vliegtuigen met MH17-slachtoffers. Hij bood de foto vervolgens gratis aan, maar het lijkt er op dat sommigen er een voordeeltje uit willen halen en de foto zonder toestemming van Timmers te koop aanbieden.
Profielfoto van
Geschreven door

Het is een veelzeggende foto, een krachtig beeld waar de emotie vanaf spat. De Nederlandse vlag, halfstok in de handen van een man. Zijn gezicht is naar de horizon gericht, waar een enorm vliegtuig opdoemt, met daarin de lichamen van veertig slachtoffers die eindelijk naar huis keren. Deze foto, gemaakt door Christian Timmers uit Veldhoven, ontroerde velen. Honderden plaatsten de foto door en reageerden vol lof op het meesterwerkje.
Iedereen mag de foto verspreiden, zei Timmers vanaf het begin. “Graag zelfs, uit respect voor de slachtoffers. Ik hoef er geen geld voor”, zo vertelde hij. Geld dat hij mogelijk wel mee zou verdienen, wilde hij aan Spieren voor Spieren geven. “Een goed doel waar ik me voor inzet.”
Foto tóch betaald aangeboden?Maar er gebeurde iets onverwacht. Via Twitter kwam Timmers er dinsdagavond achter dat zijn foto via The Permission Machine tóch zou worden verkocht. Bovendien zou niet hij, maar een ander daar geld mee verdienen. De Veldhovenaar was ontzet en woedend, omdat het principieel niet juist was. “Ik wil de foto NU van die site af!”

Wachten op privacy instellingen...

Een avond vol frustratie en ongeloof ging voorbij. Al die tijd zocht Timmers vergeefs contact met de makers van The Permission Machine, die pas woensdagochtend zagen dat er iets goed mis was. Intussen bleven de verontwaardigde reacties binnenstromen.


Wachten op privacy instellingen...

MisverstandVolgens de Belgische oprichter Ywein van den Brande berust het allemaal op een misverstand, zo legt hij woensdag aan Omroep Brabant uit. “The Permission Machine is een communicatietool waarmee er een licentie op een foto, die bijvoorbeeld op Twitter is geplaatst, kan worden aangemaakt. Op die manier kan de fotograaf of iemand die er toestemming voor heeft gekregen, er geld mee verdienen.”
Doordat Timmers de foto gratis aanbood, werd de hartverscheurende foto vaker apart op Twitter geplaatst. Het gevolg was dat The Permission Machine dacht dat er meerdere eigenaren waren. Er werd dan ook vaker een verzoek gestuurd om te verifiëren of de poster ook de eigenaar was. “Maar die verzoeken zijn nooit bevestigd geweest. Er heeft dus niemand geld met de foto verdiend”, aldus Van den Brande, die een gedetailleerde omschrijving van de werking van The Permission Machine op zijn site plaatste.
Eind goed, al goedInmiddels heeft Van den Brande contact gehad met Timmers over het conflict. “Niemand heeft via The Permission Machine betaald voor het gebruik van de foto”, twitterde Timmers tevreden na het gesprek. Daarmee loopt de rel met een sisser af.
En zo kan de aandacht weer uit gaan naar waar het écht om draait: dat ene indrukwekkende moment dat niet vergeten mag worden.
Lees het nieuws over de vliegramp op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.