Kiesraad adviseert regering om 'stemfie' alsnog te verbieden

30 juli 2014 om 16:28
nl
De Kiesraad wil dat de regering de zogeheten stemfie verbiedt. Die foto, waarop iemand zichzelf met een ingevuld stembiljet laat zien, zou namelijk het stemgeheim schenden. Dat zegt voorzitter Henk Kummeling van de raad. Eerder spande Eindhovenaar Lucas Kruijswijk een kort geding aan tegen de staat om de stemfie te verbieden.
Geschreven door

De raad denkt dat 'stemfies' fraude in de hand werken. Nederlanders zouden namelijk hun stem kunnen verkopen en met de foto kunnen aantonen dat ze, zoals afgesproken, op iemand hebben gestemd.
Volgens de Kiesraad is het handhaven van een mogelijk verbod moeilijk in het stemhoekje. In plaats daarvan zou het plaatsen van de foto op het internet strafbaar moeten worden, zo opperde Kummeling in het Radio 1-programma De Ochtend.
Bijzonder adviesHet advies van de raad is op z'n minst opmerkelijk, omdat minister Ronald Plasterk vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen aangaf dat het maken van stemfies niet verboden is. Tijdens de verkiezingen maakten stemmers massaal foto's van zichzelf met een ingevuld stembiljet in het kieshokje.
Eindhovenaar Lucas Kruijswijk spande een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om de stemfie te verbieden. Net als de Kiesraad is hij bang dat de foto kan worden gebruikt voor fraude. "Stel, ik wil stemmen kopen. Dan wil ik hiervan wel een bewijs", zo legde hij uit.
De rechter oordeelde dat het stemgeheim niet mag worden geschonden, maar liet in het midden of de uitspraken van Plasterk om de foto niet te verbieden, verstandig waren. Daarin zag Kruijswijk een duidelijk signaal, omdat de rechter volgens hem zo zei dat het maken van stemfies niet moet worden gestimuleerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.