'Mijn verhaal achter de foto', Veldhovense fotograaf blikt geëmotioneerd terug op fraaie foto MH17

30 juli 2014 om 18:46 • Aangepast 21 november 2020 om 23:12
nl
Verzonken in gedachten tuurt Christian Timmers naar de horizon. Bijna vergeet hij om dé foto te maken die nu in sneltreinvaart de wereld rondgaat. Een hartverscheurende, iconische foto waarop zijn broer met de Nederlandse vlag halfstok in de handen naar het eerste vliegtuig met MH17-slachtoffers staart.
Profielfoto van
Geschreven door

De Veldhovense fotograaf gaf woensdag het complete verhaal vrij op zijn blog. "Versteend stond hij daar, turend naar de horizon. Dit was een alleszeggend beeld", luiden de prachtige woorden van Timmers.
23 juli, 2014. Dag van Nationale Rouw. Timmers zit thuis te kijken naar de Tour de France, een spannende etappe is gaande. Hij weet de aandacht er niet bij te houden.
Zijn gedachten dwalen af naar de ceremonie op Vliegbasis Eindhoven, bij hem om de hoek. Timmers voelt dat hij erbij moet zijn. "Ik betrap mijzelf er op dat ik meer naar de klok aan het kijken ben dan dat ik Bauke Mollema zie zweten", schrijft hij.

Wachten op privacy instellingen...

'Versteend staat hij daar'Niet gaan, was geen optie voor Timmers. " Een momentum in de vaderlandse geschiedenis, hoe verdrietig ook, daar moet ik bijzijn", schrijft hij. Hij pakt zijn fiets en gaat richting het vliegveld, dat bij hem als het ware 'in zijn achtertuin' ligt. Als hij aankomt op Vliegbasis Eindhoven, ziet hij in de verte zijn broer staan.
Die prachtige Nederlandse vlag in zijn handen. "Versteend staat hij daar met de vlag halfstok, turend naar de horizon. Ik zie mensen met mobiele telefoons foto's van hem maken", schrijft in zijn blog. Op dat moment wordt het voor hem duidelijk: "Dit was een alleszeggend beeld. Ik ben tien meter achter hem gaan zitten in het gras. We blijven naar de horizon staren."

Wachten op privacy instellingen...

'Brok in mijn keel'Na het maken van de foto, keert Timmers geëmotioneerd richting huis. Hij haalt de geheugenkaart uit zijn fotocamera en bekijkt de foto. "Ik voel een brok in mijn keel opkomen. De haren op mijn armen staan recht overeind. Wat zijn die platen indrukwekkend."
Na het publiceren van de foto op Twitter, gaat het hard. Honderden, zoniet duizenden retweets volgen, zo'n dertig per minuut'. Dinsdag besluit de Veldhovenaar om het bereik van de iconische foto op te zoeken. De foto gekoppeld aan zijn twitteraccounts heeft momenteel ruim een miljoen accounts bereikt.
Omroep Brabant hield alle gebeurtenissen van minuut tot minuut bij.
Rel vanwege fotoIn gesprek met Omroep Brabant gaf Timmers eerder aan dat hij blij is met de honderden reacties. "Ik ben er blij mee, ik zie het als een groot eerbetoon aan de onschuldige slachtoffers." Timmers biedt de foto gratis aan en het leek er woensdag even op dat sommigen daar een slaatje uit wilden slaan.

Wachten op privacy instellingen...

Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.